Ziua Veteranilor de Război, marcată la Suceava
Din respect fata de jertfa pe care au depus-o aparand tara chiar cu pretul propriei vieti, autoritatile din Suceava au marcat Ziua Veteranilor de Razboi printr-o ceremonie militara. Au fost depuse coroane de flori si au fost transmise ganduri de recunostinta pentru militarii care au luptat pentru libertatea noastra.
Ziua de 29 aprilie este marcata ca fiind cea a Veteranilor de Razboi, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Gheorghe Moldovan, prefectul judetului Suceava:
„Veteranii de razboi, cei care si-au pus pieptul in bataia gloantelor. Eroismul, spiritul si sacrificiul, iubirea si devotamentul lor pentru tara au fost sunt si vor ramane vesnic un gest de cinstire. Eroii care au luptat cu arma in mana au sangerat pentru patria noastra se cuvinte a fi cinstiti, reamintiti, omeniti, fie ca sunt trecuti in nefiinta, fie ca sunt in viata”.
Ziua Veteranilor de Război, marcată la Suceava
În Primul Război Mondial, pentru eliberarea şi reîntregirea naţională, a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, şi s-au jertfit peste 410.000 de soldaţi. Ulterior, în cel de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi.
col.(r)Nicolaie Mida, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi Suceava
„Din pacate, recunostinta fata de efortul dumneavoastra nu este direct proprotionala cu masura abnegatiei, daruirii si devotametului cu care v-ati facut datoria sub ostirea romana. Institurirea unei zile din calendar cu caracter ostasesc, binecuvantat de recunoastere si de un stralucit omagiu adus celor care, ajunsi la varsta senectutii au marturisit vointa lor de a apara tara chiar cu jertfa suprema”.
În această perioadă, Armata României le pregătește și le distribuie daruri tuturor, precum și urmașilor și văduvelor veteranilor.