„Ziua Ștafetei” – copiii iau locul adulților pentru o zi

yiua stafetei

În perioada 12-23 noiembrie 2018, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, 4.743 de copii participă la cea de-a VII-a ediție a campaniei „Ziua Ștafetei”, o campanie-eveniment inițiată de către Fundația Terre des homes Elveția și implementată la nivel național. În cadrul acestei campanii adulții predau ştafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să le înveţe. Cele mai râvnite meserii ale copiilor înscriși sunt: polițist (16%), medic (15%), cadru didactic (15%), programator IT (7%). Cele mai multe înscrieri au venit din București (8,5%), Bistrița Năsăud (7,8%), Bacău (7,4%) și Iași (7,2%).

Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

„Participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu. Ziua Ștafetei e menită să readucă în atenția adulților responsabilitatea pe care o au atunci când iau decizii care au impact asupra copiilor, afirmă Kirsten Theuns, reprezentanta Delegației Est Europene a Fundației Terre des hommes.

În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des hommes desfășoară campania “Ziua Ștafetei – Acum decid eu!”(www.ziuastafetei.ro) prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

Campania a demarat ieri, 12 noiembrie, cu schimbul de ștafeta al Excelenței Sale Doamna Ambasador al Finlandei, Päivi Pohjanheimo cu elevii de la Colegiul Național „Matei Basarab”, Cazacu Andreea Bianca (16 ani) și Gîdea Sănduțu Ștefan (16 ani). În cadrul activității de predare-preluare a ștafetei, tinerii au participat la ședința săptămânală a ambasadei, au avut o întâlnire cu Consulul Onorific al Finlandei, doamna Elena Lotrean, întâlnire centrată pe probleme de educație. În program tinerii au beneficiat și de un tur al ambasadei. Ziua a continuat cu prânzul servit la reședința Ambasadorului cu participarea Șefului Adjunct al Misiunii, doamna Anne M´Rabet, a doi reprezentanți ai MAE Finlanda precum și a unui oficial roman.

„A fost o plăcere să colaborez deja pentru a doua oară cu Terre des hommes în organizarea evenimentului Ziua Ștafetei. Andreea și Ștefan, elevii care m-au însoțit în timpul zilei, au arătat o motivație și un interes real în diplomație și relații internaționale. Modul în care s-au pregătit în prealabil despre munca mea în România a fost impresionantă. Sper că prin participarea mea la acest program am putut să le împărtășesc acestor elevi talentați, împreună cu echipa ambasadei Finlandei, câteva lecții utile despre această profesie!” a susținut Excelența Sa, doamna Päivi Pohjanheimo.

„Pentru noi a fost o zi extraordinară și nu cred că aveam această oportunitate dacă nu participam în proiect. Ne-a ajutat mult să conștientizăm pașii pe care îi avem de urmat în cariera de diplomat. Pare simplu însă este o responsabilitate foarte mare să reprezinți un stat într-o altă țară, să încerci să înțelegi cultura, structura politică și să te adaptezi astfel încât oamenii pe care îi reprezinți să fie în deplină siguranță”, au declarat Andreea și Ștefan.

Activitatile din cadrulZilei Ștafetei” vor avea loc în perioada 12-23 noiembrie 2018 în întreaga țară.