Ziua si scandalul intre Mihai Chirica si Maricel Popa. Subiectul momentului: “Laptele si cornul!”

chirica popa

Primarul acuza ca mulți elevi din judeţul Iaşi sunt lipsiţi de alimentele furnizate prin intermediul programului naţional „Lapte şi Corn”. In opinia lui Mihai Chirica, cauzele acestei situatii sunt incompetent guvernamentala si abuzul legislative al Consiliului Judetean.

“Avem o problemă serioasă în ceea ce priveşte furnizarea în şcolile din judeţul Iaşi a produselor lactate și de panificație necesare susţinerii activităţii şi procesului de educaţie, aşa cum s-a angajat România prin programul naţional pentru şcoli. Această problemă care ne chinuie se numeşte consilierul judeţean Maricel Popa. Într-un mod ilegal şi total abuziv, fără respectarea legii şi cu aviz de legalitate de la Prefectură, prin care consiliile judeţene și consiliile locale din Municipiul București erau singurele instituţii care puteau să se ocupe de programul «Lapte şi Corn» în şcolile judeţului Iaşi. În schimb, deşi şcoala a început pe 10 septembrie, am primit pe data de 19 septembrie hotărârile Consiliului Judeţean cu numerele 329 și 330 privind implementarea acestui program în şcolile ieşene. Ce s-a întâmplat de fapt? Nu a reuşit să ducă la bun sfârşit procedura de achiziţie a alimentelor necesare susţinerii activităţii şcolare, așa că a pasat responsabilitatea la consiliile locale. Am cerut lămuriri de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, care ne-a confirmat că singurele instituţii care se ocupă de acest program sunt consiliile judeţene, împreună cu consiliile locale ale Municipiului Bucureşti. Abia pe 2 noiembrie a apărut o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care se va putea repartiza această activitate şi la autorităţile locale”, a spus Mihai Chirica.

Consiliul Judetean ii raspunde primarului cu textul ordonantei 13 din 18 august 2017. ”Autorităţile competente la nivel local pentru aplicarea Programului pentru şcoli sunt consiliul judeţean şi/sau consiliul local, care îşi asumă organizarea şi derularea procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziţia produselor aferente Programului”. In finalul comunicatului de presa, cei de la Consiliul Judetean sustin ca “observăm așadar, din partea primarului Municipiului Iași, o confuzie probabil voită în ceea ce privește citirea și înțelegerea legislației în vigoare și interpretarea tendențioasă a acesteia”.