Ziua Protecției Civile marcată printr-un exercițiu la Iași

Ziua Protectiei Civile a fost marcata astazi de pompierii ieseni printr-un exercitiu desfasurat la Facultatea de Chimie din cadrul Universitații „Gheorghe Asachi” din Iasi. Aici, studentii au invatat despre cum trebuie sa reactioneze in caz de cutremur si au putut asista la o demonstratie efectuata de pompieri cu o autospeciala de salvari de la inaltime.

Pompierii ieseni au intervenit într-o situatie de cutremur la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Tehnice. In cadrul exercitiului, toti studentii insotiti de profesori au evacuat cladirea iar apoi au asistat la interventia pompierilor. Totul in cadrul sarbatoriri Zilei de Protectie Civila.

Georgică Onofreiasa – Purt. Cuv ISU Iași

„Pe timpul exercițiului au fost doua victime. O victima care a fost intoxicata cu fum si a fost preluata de echipajele de prim ajutor calificat iar la nivel superior cateva victime, doua victime. Initial s-a crezut că este o singura victima, dar apoi s-a dovedit că erau doua victime. Acestea nu au putut fi scoase pe căile de evacuare.”

Exercițiul a început la ora 10 si 40 de minute, atunci cand studentii au iesit in fata facultatii. Daca unii stiau deja ce se intampla, alti studenti au fost surprinsi placut de exercițiu si au invatat lucruri utile pentru viitor.

Victor Popescu – student

„Știam de el. Ni s-a spus că o să fie un seism, cutremur dar nu m-am asteptat sa fie cu pompieri si cu toate echipamentele necesare.”

Andrei Darius – student

„Mi s-a părut chiar interesant. M-am mirat că se auzeau foarte multe zgomote afara si totusi ne-au scos si pe noi.

Avand in vedere siguranta noastra si mai ales ca sunt atatea pericole poate si la noi dar si in exterior o vad chiar importanta si si ma gandeam la lucrul acesta. Oare ce am face noi daca am fi pusi in punctul acela de a fi pusi fata in fata cu aceasta situatie. Si acum am aflat.

In primul rand trebuie sa ne păstrăm calmul, sa ne asiguram un punct unde să ne retragem sub o masa sau ceva ferit. Dupa ce s-a terminat cutremurul sa ne uitam in jur, sa incercam sa evacuam. Daca scarile sunt cazute, asteptam ni s-a zis ca trebuie sa avem si un aparat radio, chiar am ramas socat.”

In cadrul exercitiului au participat aproximativ 250 de studenti si 80 de cadre didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *