Ziua Mondiala a Psoriazisului

WhatsApp Image 2021-10-29 at 17.26.12

De mai bine de un deceniu, in fiecare an pe 29 octombrie este marcata in toata lumea, Ziua Mondiala dedicata persoanelor cu psoriazis sau artrita psoriazica. Vorbim despre o boala netransmisibila cronica, dureroasa si severa, care afecteaza sistemul imun. Cu o vasta experienta in domeniu, prof.univ.dr. Laura Gheuca Solovastru, medic primar dermato- venerologie a acordat astazi in clinica pe care o coordoneaza consultatii gratuite pacientilor cu aceasta afectiune.

Anual in data de 29 octombrie de mai bine de un deceniu in peste 50 de tari de pe glob este sarbatorita Ziua Mondiala a Psoriazisului. Boala afecteaza peste 125 de milioane de persoane din intreaga lume, nu doar fizic, ci si social, emotional si financiar.

Laura Gheuca Solovastru, medic primar dermato-venerologie: „Astazi, 29 octombrie este o zi speciala, o zi dedicata pacientului cu psoriazis. De fapt, este Ziua Mondiala a Psoriazisului. Este de-o importanta majora ca populatia sa inteleaga existenta acestei afectiuni, prevalenta ei care este una crescuta, de aproximativ 125 de milioane de pacienti din intreaga lume”.

Pentru a marca la Iasi aceasta zi, Prof. univ. dr. Laura Gheuca Solovastru a acordat consultatii gratuite pacientilor cu aceasta afectiune.

Laura Gheuca Solovastru, medic primar dermato-venerologie: „Astazi pentru a veni in ajutorul pacientilor cu psoriazis am oferit consultatii gratuite tuturor celor care au fost diagnosticati cu psoriazis sau care banuiesc ca ar putea dezvolta boala. De asemenea, la nivelul clinicii noastre oferim consultatii si in alte domenii, in alte afectiuni precum dermatologice de tip infectios, de tip autoimun, cele care preocupa varsta tanara cum ar fi acneea, si terapii care sa ajute pacientul sa se acomodeze acum la sezonul rece”.

Simptomele sunt vizibile la suprafata pielii, care devine inflamata, sangereaza, provoaca mancarime, crapaturi si pete scuamoase. Psoriazisul nu este, insa, o boala de piele. Peste o treime dintre persoanele cu psoriazis dezvolta, de asemenea, artrita psoriazica, un tip de artrita inflamatorie, care afecteaza incheieturile si tendoanele.

Laura Gheuca Solovastru, medic primar dermato-venerologie: „Populatia trebuie sa fie informata ca aceasta boala este autoimuna, ca nu exista grad de contagiozitate, de aceea pacientul cu psoriazis trebuie privit ca orice alt pacient, sa fie primit in mediile sociale si sa nu experimenteze aspecte legate de izolare sau depresie. De aceea adresarea la medic trebuie sa fie una rapida inca de la primele semne de boala astfel incat sa aiba un diagnostic corect si precoce, asa incat evolutia bolii poate fi oprita”.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, psoriazisul este considerata  a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, Romania avand un procent de  2 la suta din populatie care sufera de aceasta afectiune.