Ziua Mondială a Copiilor născuți prematur

prematuri

Statisticile arata ca aproximativ unul din zece copii este nascut prematur. Acesti copii au nevoie de o atentie speciala pentru ca prematuritatea genereaza o serie de patologii care pot duce la deces. Dacă acesti bebelusi supravietuiesc, se poate ajunge la situatia in care acestia traiesc cu sechele neurologice pe termen lung, auditive sau oftalmologice.

Naşterea prematură este cea care are loc cu mai mult de 3 săptămâni înainte de data estimată, deci înainte de începutul celei de-a 37-a săptămâni a sarcinii. În Secțiile de Terapie Intensivă predomină prematurii.

Luminița Păduraru, medic primar neonatolog

„Nu toti prematurii supravietuiesc. Aici e important de stiut. Exista o limita a viabilitatii chiar si la New York, Boston, Taiwan. Oriunde. Nu toti prematurii pot sa supravietuiasca. Ce se intampla la Iasi si in alte centre din Romania care au in sarcina ingrijirea copiilor sub 32 de saptamani. Sarcina dureaza 9 luni sau 40 de saptamani prematurul este cel care se naste sub 37 de saptamani. Adica ii lipsesc trei saptamani.

Costurile pentru îngrijirea acestor copii atât după naştere cât şi ulterior sunt extrem de mari, susţin medicii, iar fără o implicare din partea sistemului sanitar şansele ca aceştia să ducă o viaţă normală sunt tot mai mici. Spre exemplu, pentru un prematur sub 28-30 de săptămâni, costurile de îngrijire variază între 50.000 şi 500.000 de lei.

Luminița Păduraru, medic primar neonatolog

„La Iasi este cel mai mare centru regional de terapie intensiva care acum poarta numele doamnei Stamatin, care si-a dedicat foarte multi ani din viata si a depus foarte multe eforturi si ne-a invatat si pe noi sa facem eforturi si suntem mandri de rezultul eforturilor noastre. Daca o sa intrati acolo o sa va vedeti pereti intregi cu fotografii ale copiilor care au plecat de la noi si parintii s-au intors sa ne aduca fotografiile de la un an, de la doi, de la patru, de la sase.”

Pentru a marca Ziua Mondială a Copiilor născuți prematur vor fi iluminate in violet Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Palatul Culturii, Primăria Municipiului Iaşi si Maternitatea „Cuza Vodă”.