Ziua Internațională a Toleranței | Gabriela Firea, semnal de alarmă: ”În ultimele 9 luni s-au înregistrat 66.000 de intervenții ale Poliției în cazuri de violență domestică”

În 1995, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 16 noiembrie Ziua Internațională a Toleranței, precizând că ”toleranța reprezintă respectul, acceptarea și aprecierea bogăției și diversității culturilor lumii noastre, felurilor noastre de expresie și manierelor de exprimare a calității noastre de ființe umane”.

În acest context, Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – trage un semnal de alarmă și scrie în mediul online că orice formă a intoleranței trebuie condamnată, iar violența domestică și discriminarea sunt intolerabile.

Din păcate, mai scrie Gabriela Firea, violența domestică este o realitate tristă a României de azi, nu mai puțin de 66.000 de intervenții ale poliției având loc în ultimele 9 luni.

”Sărbătorim astăzi Ziua Internațională a Toleranței, încă un îndemn la bine, la acceptarea diferențelor dintre noi și la conștientizarea că, pentru a progresa împreună, avem nevoie de fiecare dintre noi. Condamn ferm orice formă a intoleranței! Nedreptatea, violența, discriminarea și marginalizarea sunt, din păcate, mult prea prezente în lumea în care trăim.

Cred că sunt lecții care trebuie predate copiilor de la vârste cât mai fragede. Sunt mama a trei băieți și mereu i-am învățat să fie iubitori, răbdători și buni cu toți din jurul lor. Copiii trebuie ajutați să devină persoane tolerante și să știe de mici că violența naște violență.

Există, totuși, situații unde nu putem închide ochii. Violența domestică și discriminarea sunt intolerabile, iar victimele trebuie protejate! Agresorii trebuie pedepsiți aspru, dar au nevoie și de consiliere pentru a evita o recidivă”, notează Gabriela Firea.

”În ultimele 9 luni ale anului 2022 s-au înregistrat 66.000 de intervenții ale Poliției în cazuri de violență domestică, iar jumătate dintre acestea au avut loc în mediul rural. Dintre acestea, în 41.000 de cazuri vorbim de fapte penale. Tot în aceste 9 luni au fost emise peste 15.000 de ordine de protecție”

Gabriela Firea

4.000 de persoane au sunat la numărul de urgență dedicat victimelor violenței domestice

Gabriela Firea reamintește, în postarea sa, și numărul de urgență care este alocat victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane.

De la începutul anului 2022, 4.000 de persoane au sunat la acest număr, iar 5.000 de victime ale violenței domestice au beneficiat de consiliere și terapie prin proiectul ”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”.

”Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei şi bărbați, a dezvoltat proiectul «VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță». Peste 5.000 de victime ale violenței domestice au primit, până acum, găzduire, consiliere vocațională și terapie prin grupuri de suport, în cele 42 de locuințe protejate din toate județele țării.

Există o Rețea Națională Inovativă Integrată care oferă 126 de servicii acestor victime. În spiritul toleranței și pentru a-i aduce pe drumul cel bun există 8 centre de asistență şi consiliere destinate agresorilor”, mai precizează ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.