Ziua Internațională a Copilului. Ce semnificație are data de 1 iunie și cine beneficiază de zi liberă în România

Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită anual pe 1 iunie, reprezintă un moment important la nivel global, dedicat conștientizării drepturilor și nevoilor copiilor. Această zi evidențiază necesitatea protejării copilăriei și garantării unui mediu sigur, sănătos și educativ, indispensabil pentru o dezvoltare armonioasă a celor mici. Nu este numai o sărbătoare a bucuriei și jocului, ci și un prilej de reflecție asupra responsabilității colective a societății de a sprijini și apăra drepturile copiilor.

Ziua Copilului, cunoscută și sub denumirea de Ziua Internațională a Copilului, este sărbătorită în numeroase țări, însă la date diferite. În unele state, această zi este marcată pe 20 noiembrie, în amintirea adoptării Declarației Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului, în timp ce în fostele țări ale Uniunii Sovietice ziua este celebrată pe 1 iunie, prima zi a verii.

Potrivit Articolul 139 alin. 1 din Codul Muncii, Legea 53/2003, ziua de 1 iunie, precum și prima şi a doua zi de Rusalii, sunt decretate prin lege ca zile libere. Depus în iunie 2016 în Parlament, proiectul de modificare a Codului Muncii în sensul introducerii zilei de 1 iunie pe lista sărbătorilor legale a fost adoptat de Senat pe 13 septembrie. Începând cu anul 2017, ziua de 1 iunie a fost declarată oficial zi liberă nelucrătoare prin modificarea Codului muncii pentru toţi salariații, indiferent dacă sunt sau nu părinţi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *