Ziua Eroilor, marcată la Iasi

ziua eroilor

Victimele Primului Război Mondial au fost comemorate astazi cu ocazia Zilei Eroilor. Pentru a marca acest moment, la Iași au fost organizate ceremonii la monumentele din Galata, Bucium și Cimitirul Eternitatea.

În fiecare an, pe data de 2 iunie la Iași sunt organizate o serie de evenimente pentru a marca Ziua Eroilor, o sărbătoare prin care sunt comemorate victimele din prima conflagratie mondiala. Astfel, la Mausoleul Eroilor a avut loc o ceremonie militară și religioasă, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, administrative și ONG-uri.

Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași: „Avem locuri în care așa cum am spus sunt marcate de mormintele eroilor. Avem datoria ca prin aceste evenimente, aceste cuvinte pe care le spunem să insuflăm românilor sau să reamintim românilor că jertfa unor oameni, la un moment dat, care au pus mai mult de orice dragostea de țară trebuie să nu o uităm că războiul este la granițele noastre să ne dăm seama că acela e un model de urmat”.

Autoritățile spun că marcarea acestei zile este o datorie a fiecărui cetățean.

Mihai Chirica, primar municipiul Iași: „Fără sacrificiul lor nu am fi fost ceea ce suntem astăzi. E o datorie a clasei politice și a celor care știu ce înseamnă să clădești o națiune, să transmitem către tânăra generație faptul că trebuie să își iubească țara, trebuie să aibă încredere în simbolurile naționale  și nu trebuie să uităm niciodată de eroii care au clădit această națiune”.

Mausoleul Eroilor din Iași este un monument construit din beton armat între anii 1928-1930 în municipiul Iași și dedicat memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial.