Ziua Drapelului Naţional, Dreptate si Fratie

Mihai_Chirica

Astazi este Ziua Drapelului National. Tricolorul nostru este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn. Steagul Naţional a fost decretat, pentru prima dată, ca simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin lege în 1998. In toata tara, au avut loc, astazi, ceremonii militare şi religioase pentru a marca aceasta sarbatoare. De-a lungul istoriei, drapelul  nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori.

Cel mai mare drapel al României, care a constituit un nou record mondial, a fost desfăşurat, la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni, pe o suprafata de aproape 80 000 de metri pătraţi.