Ziua Armistițiului, Ziua Bravilor Soldați

11_noiembrie

Ziua de 11 noiembrie este recunoscuta la nivel mondial ca Ziua Armistitiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia s-a pus capăt Primului Război Mondial şi s-au creat condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Tocmai din aceste motive in tara noastra se sarbatoresc si veteranii de razboi.

La Iasi, militarii garnizoanei au adus un omagiu veteranilor care au luptat in al doilea razboi mondial.

Tot ieri a fost si ziua veteranilor din teatrele de operatii internationale. Militarii de la Lupii Negri din Iasi au avut, pina acum, 11 misiuni, toate indeplinite cu succes. În perioada 1996-2018, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 180 au fost răniţi.

La 96 de ani, unul dintre generalii maiori ai armatei romane isi aminteste momentul cand a avut in brate prima arma, elev fiind, si cum i-a schimbat viata al doilea razboi mondial. Iar astazi a venit sa aduca un omagiu camarazilor ce si au jerftit viata pentru apararea patriei. La evenimentele de ieri au participat si oficialitati importante ale Iasului.

Pe 11 noiembrie, in urma cu 100 de ani, lua sfirsit primul razboi mondial, prin semnarea armisittiului intre Imperiul German si puterile Antantei.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
Pana azi, aproximativ 45.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.