Ziua a patra de pelerinaj la Sfânta Cuvioasă Parascheva

Pelerinajul la Sfanta Cuvioasa Parascheva a ajuns in ziua a patra. Pana acum peste 65 de mii de pelerini au reusit sa se inchine la racla cu moaștele Sfintei. Multi au indurat frigul și orele lungi de stat in picioare insa au primit sprijin din partea voluntarilor Sfintei Parascheva care au impartit pachete cu mancare si bauturi calde.

Cu lacrimi in ochi, emotionati si cu flori in mana, pelerinii vin din toate colturile tarii si se roaga pentru sanatate si liniste din partea Sfintei Parascheva. Unii dintre acestia insa au povesti triste. Mariana a venit din Vaslui și deși este din zona, avand posibilitatea sa vine in fiecare moment al anului, aceasta a dorit sa vina in aceasta saptamana, tocmai pentru a-i spune -La mulți ani- Sfintei Cuvioase Parascheva cu care are o relatie specială. Înainte de un accident a visat-o pe Sfanta, iar apoi cu ajutorul ei a reusit sa se insanatoseasca. De mai bine de 20 de ani vine la Iasi in aceasta perioada.

R: Cum a fost?

P: Emoționant…

R: De ce?

P: Pentru că am ajuns din nou la Sfanta si multumim pentru tot că ne da an de an si ajungem mereu aici si ne rugam pentru familie, pentru țară, pentru liniștea și pacea lumii.

R: De unde veniți?

P: Din Vaslui.

R: Și cum a fost revederea?

P: Emoționantă, ceva ce nu tine de noi.

R: De câți ani veniți?

P: De mulți..

R: Cum va ajutat sfanta de-a lungul anilor?

P: Am scăpat dintr-un accdent și de atunci toata viața mea stiu sigur că mă aflu sub ocrotirea Sfintei, dar m-a scpăpat dintr-un accident si am avut și un vis atunci.

Parca eram la picioarele Sfintei, venisem aici și mă rugam Sfintei. Si stăteam sub raclă, imi trăgeam fusta pentru a nu mi se vedea picioarele și nu mi-am adus aminte în a doua zi, abia după accidentul pe care l-am avut cand mi-am revenit, mi-am dat seama.” ne-a marturisit Mariana Chirilă – pelerin

Pelerinajul este un moment de emotie si implinire sufleteasca pentru toti cei care participa.

E foarte frumos. E prima data in care sunt venita aici.

R: De unde veniți?

P: Din partea Sascutului.

R: Și cum a fost drumul?

P: Bun, lung dar bun.

R: E prima dată când o vedeți pe Sfanta Parascheva?

P: Da.

R: Și cum vi s-a părut?

P: M-a luat cutremurul, nu mai pot.” ne-a marturisit un pelerin

Numarul pelerinilor creste de la o zi la alta, iar organizatorii spun ca sarbatoarea le aduce o mare bucurie in suflete.

Lucian Apopei – director de comunicare Arhiepiscopia Iașilor

Prima zi de pelerinaj, o zi foarte frumoasa. Conform traditiei în prima zi vin acei pelerini de la Voluntari, ei dau startul pelerinajului. A doua zi, duminică ne-am bucurat de acea procesiune deosebita cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, denumită generic „Procesiunea Calea Sfintilor”. Ea a urmat acelasi traseu ca in ceilalti ani, iesind din curtea Catedralei Mitropolitane pe pietonalul Stfean cel Mare cu trei opriri in dreptul Maternității „Cuza Vodă”, in fata bisericii Sf. Sava și în dreptul Mănăstirii „Sfinților Trei Ierarhi”. Au fost momente emoționante, număr mare de credincioși, 20 de mii de pelerini. Atat cei veniti din alte orașe cât și ieșeni au participat într-un mod într-adevăr emoționant, cu flori în mâini, cu icoane, cu lumânări.”

Pana acum au trecut peste 65 de mii de pelerini, iar pana sambata, de ziua Sfintei numarul acestora ar trebui sa atinga 300 de mii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *