Zilele Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași

WhatsApp Image 2022-11-16 at 10.08.27

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași celebrează zilele acestea 85 de ani de la înființarea Școlii Politehnice și 209 ani de când Gheorghe Asachi a susținut primele cursuri de inginerie în limba română la Iași. Astăzi, a avut loc o ceremonie prin care mai multe cadre didactice au primit titlul onorific de profesor emerit.

Conducerea universității a acordat celor mai prolifici cercetători științifici din anul precedent, titlurile de „Profesor Emerit” și „Profesor Senior”, cât și cele de „Membru onorific al comunității academice”.

Este perioada în care îl sărbătorim pe Gheorghe Asachi, sărbătorim școala pe care a clădit-o Gheorghe Asachi și, de asemenea, sărbătorim Universitatea Tehnica modernă. În acest an împlinim o vârstă rotundă a Politehnicii ieșene – 85 de ani de când Universitatea Tehnică exista oficial și 209 ani de când s-au deschis primele cursuri de inginerie în limba română. Astăzi este ziua centrală a acestei aniversări, în afara omagierii a înaintașilor noștri, și pe cei mai prolifici cercetători ai universității noastre, a declarat Dan Cașcaval, rector UTI Iași.

Pentru a veni în sprijinul profesorilor și a studenților, universitatea a lansat un proiect prin care vor fi investite peste 5 milioane de euro în echipamente IT.

Lansam și un proiect foarte important pentru universitate, un proiect care va susține transformarea digitală a universității, finanțat prin PNRR, în care alocăm universității noastre 5,6 milioane de euro pentru investiții în infrastructura de comunicații modernă, pentru echipamente IT de ultima generație, pentru a asigura accesul studenților noștri și al profesorilor la toate aceste instrumente, a spus Simona Caraiman, prorector UTI Iași.

Prof.univ.dr. Carmen Teodosiu a fost prorector al universității în perioada 2008-2016 și, în prezent, este directorul Departamentului Ingineria și Managementul Mediului. Având în vedere faptul că s-a implicat în dezvoltarea învățământului academic ieșean, UTI Iași i-a acordat o distincție specială.

Este un moment deosebit, în care mi se acordă titlul de profesor emerit al Universității Tehnice ca urmare a recunoașterii performanțelor, în educație științifică și a vizibilității internaționale. Consider că universitatea a evoluat foarte mult în ultimii ani și a avut o deschidere din ce în ce mai mare atât din punctul de vedere al interesului pentru profesia de inginer, cât și din punctul de vedere al deschiderii către performanțele în cercetare. Deci pe toate planurile, a declarat Carmen Teodosiu, profesor emerit.

Zilele Universității vor continua cu o serie de conferințe internaționale pe diferite teme științifice.