Zilele Comunei Prisăcani, marcate prin oameni, tradiții si produse locale

vlcsnap-2022-08-01-16h47m47s821

Primaria Comunei Prisacani promoveaza traditiile si produsele locale. Anul acesta, cu ocazia Zilelor Comunei, autoritatile au organizat un targ la care au participat producatorii de legume, fructe si obiecte traditionale din Prisacani. In semn de respect fata de comunitate, reprezentantii primariei au premiat cuplurile care au implinit 25, 50 si 60 de ani de la casatorie.

Fructe, legume, covoare tradiționale atent lucrate de meșterii din zonă sunt doar câteva din produsele pe care autoritățile locale le-au promovat în cadrul Târgului „Roadele de Prisăcani”.

Ana Maria Rădeanu, producător: „Sunt din satul Măcărești. Aceste carpete sunt cusute de mama mea și sunt tradiționale. Pisacul care nu se mai purta înainte, din pulovere ca să nu le aruncăm la gunoi, le reciclăm. Totul este făcut manual. Este cusut manual”.

Producătorii spun că produsele lor sunt naturale și fără conservanți.

Mihaela Argeanu, producător: „Dulcețuri, struguri, caise, roșii, ceapă, pepene verde, galben, bulion, sos picant, duceață de nuci. Așa se mai dezvoltă și comuna, avem și noi câte o tradiție. Mai pot și localnicii să își vândă și ei ce fac. O dulceață, un bulion. Dacă te duci la magazin îl găsești fiert din raft. Mi s-a întâmplat de multe ori. Așa, e mai bun al nostru„.

Anul acesta târgul a avut loc în cadrul Zilelor Comunei.

Ghiorghe Stanciu, primar comuna Prisăcani:Comuna Prisăcani este un promotor al legumiculturii pentru că aici este o tradiție de legumicultori și, dacă în urmă cu câțiva ani aveam cîteva sute de hectare de solarii, acum ne limităm doar la 15 hectare de la persoanele fizice. Încercăm pe cât posibil să fim în măsură de a ieși cu produse ecologice și cu produse naturale în piață”.

Tot în cadrul festivităților organizate de zilele comunei Prisăcani au fost premiate cuplurile care au împlinit 25, 50 și 60 de ani de căsătorie.

Bogdan Cojocariu, prefect judetul Iași: „”Suntem aici în special pentru cei care au muncit, să încercăm să îi ajutăm produsele pe care dumnealor le cultivă aici: roșii, zarzavaturi, ceapă, multe produse tradiționale. Suntem aici pentru a ne arăta sprijinul față de domnul primar un om de încredere, care a pus pe primul plan interesele comunității și muncește zi de pe zi pentru a putea dezvolta comuna„.

Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani anul acesta au primit diplome din partea autorităților locale.