Zilele comunei Grajduri au fost sărbătorite în acest week-end

Comuna Grajduri a marcat 600 de ani de la prima atestare cu un program cultural-artistic. Autoritatile locale au fost alaturi de locuitorii comunei si au premiat cuplurile care au implinit 50 de ani de la casatorie. Fiind un loc plin de istorie si traditie, oamenii din comuna Grajduri au prezentat cateva din obiceiurile invatate de la strabunici.

In cadrul Zilelor Comunei Grajduri au fost premiate cuplurile care au implinit 50 de ani de la casatorie. Emotionati si fericiti ca inca mai sunt impreuna, sarbatoritii ne-au marturistit ca anii de casatorie au trecut atat cu bune cat si cu rele.

Dumitru și Elena Păpăruz

R: 50 de ani de la casatorie. Cum va simtiti si cum au trecut acesti ani pentru dumneavoastra?

Bine, bine

R: Au fost grei acesti ani?

Ei, cand mai greu, cand mai bine. Dar au fost bine.

Trece si cu bune si cu rele. Chiar numai bine? Nu poate sa fie niciodata.

R: Au venit si copii sa va sustina astazi?

Da, da

R: Si nepotii?

Am nepoti.

Bunica Viorica nu a lipsit de la momentul festiv din comuna.  Ea realizeaza de aproximativ sase ani tincturi, creme si tratamente din plante medicinale, o pasiune pe care o are inca copilarie si pe care a invatat-o de la parinti.

Viorica

In zona spontana din Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, mai am si in curte puse plante aromatice, am sase, sapte feluri, am levantica, salvie, cimbrisor, oregano.

R: Cumpara locuitorii din comuna?

Cumpara, avem targ la biserica de cate ori este slujba si vin cu produsele, le prezint si au cumparat creme cu brusture pentru articulatii, au cumparat zacusca, au cumparat plante. 

Sofia este o tanara talentata care a invatat de la bunica sa cum sa cultive cei mai mici castraveti din lume. Ea mai este pasionata si de hand made si spera ca pe viitor sa le poata transmite si celor de o varsta cu ea aceste mestesuguri.

Sofia

Cu uscatul merelor si in cultivatul ardeilor si castarvetilor. Acestia sunt cei mai mici castraveti din lume si lucrez chestii manuale, bratari. 

De la eveniment nu au lipsit nici momentele artistice asigurate de ansamblurile profesioniste de dansuri populare.

In ultimii ani, comuna Grajduri a atras fonduri importante pentru reteaua de canalizare si apa potabila, de peste 20 de milioane de lei. La finalul anului trecut, Scoala Gimnaziala din comuna a fost reabilitata si modernizata, iar autoritatile vor sa dezvolte si mai mult comuna care are nu mai putin de 600 de ani vechime.

Constantin Zamfirache, Primarul comunei Grajduri

Pentru ca daca ar fi fost sa sarbatoresc 500 de ani nu eram nascut, daca ar fi sa sarbatorim 700 de ani deja as fi plecat de mult. Dar per ansambu vreau sa spun ca sunt foarte mandru ca am primit acest moment. Sunt foarte mandru de inaintasii nostri. Poate undeva, un al zecelea stramos al meu a fost un om al acestor plaiuri.

Tot in cadrul zilelor comunei a fost lansata si Cartea Istoriei care prezinta personalitatile marcate ale locului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *