Zile de foc pentru Moldova, temperaturi de peste 38 de grade

caldura

Arsita astazi, in toata Moldova, şi disconfort termic accentuat. Si pentru maine sunt anuntate , pentru regiunea noastra, temperaturi de peste 38 de grade Celsius. Specialistii ii avertizeaza, mai ales pe copii si pe batrani, sa nu iasa din casa intre orele 11.00 si 18.00.

La umbra, erau astazi 35 de grade iar indicele temperatură-umezeală (ITU) a depășit din nou pragul critic de 80 de unități.

Si maine vremea va fi caniculara, se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 36…38 de grade.

Medicii sustin ca cei mai afectati de caldura care ne parjoleste in aceste zile, sunt copiii, batranii si bolnavii cronici. Medicii cardiologi sustin ca, in perioadele de caldura excesiva, poate scadea foarte mult presiunea arteriala prin deshidratare, iar persoanele hipertensive se pot confrunta cu cresterea tensiunii arteriale foarte mult. Si tot din cauza caldurii, pot aparea aritmii cardiace. Ideal ar fi ca iesirile sa se intample pana la ora 11.00 si dupa ora 18.00.

In plus, atunci cand este foarte cald, multe persoane se confrunta cu ameteli si dureri de cap. Exista multi oameni care, pe o asemenea vreme, acuza o stare de oboseala acuta, o astenie fizica si psihica, o stare de somnolenta continua si chiar depresie, cu toate ca se odihnesc corespunzator noaptea.

Vestea buna, in tot acest context, este ca vin ploile.

Instabilitatea atmosferică se va accentua începând din de maine dupa-amiaza, 02 iulie, la început în regiunile nordice, iar apoi și în restul teritoriului, iar vremea se va răcori.