Zi de sărbătoare pentru jandarmii ieșeni

foto_jandarmi

Jandarmii, la datorie de Paste

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi patronii spirituali ai Jandarmeriei iar astazi, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi a avut loc un eveniment dedicat tocmai celor care au imbratisat aceasta meserie. A fost dezvelit bustul domnitorului Grigore Alexandru Ghica, intemeietorul Jandarmeriei Romane. Pe langa acest eveniment, in curtea inspectoratului au mai avut loc si alte activitati atractive pentru toti cei prezenti.

Grigore Alexandru Ghica a fost un adept al principiilor nationale. A încuviintat publicarea Letopisetului Tarii Moldovei de catre Mihail Kogalniceanu, a introdus telegraful si a fost cel care a promulgat legea privind reformarea corpului slujitorilor, în fapt prima lege a Jandarmeriei Române.

Momentul care marcheaza întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850m când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotarârea Divanului obstesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Prin aceasta lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei si i s-au stabilit principiile de organizare si functionare. Ca urmare, legea prevedea ca Regimentul de jandarmi din Moldova sa fie impartit în doua subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formata din câte sase tinuturi (judete).