Zi de doliu național în Republica Moldova. Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, va fi petrecut astăzi pe ultimul drum

Astăzi, 16 septembrie, este decretată zi de doliu național în R. Moldova. Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, va fi petrecut astăzi pe ultimul drum. Funeraliile urmează să fie organizate cu onoruri de stat.

Potrivit decretului prezidenţial, în toate localităţile din republică, precum şi la misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, drapelul de stat va fi coborât în bernă.

Toți cei care vor să-și ia rămas bun și să aducă un ultim omagiu președintelui Mircea Snegur sunt așteptați la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00.

La ora 12:00, va fi ținut un moment de reculegere pentru a cinsti memoria lui Mircea Snegur, după care va avea loc un miting de doliu, în cadrul căruia primele persoane din stat vor ține discursuri.

Cu o oră mai târziu, cortegiul funerar se va deplasa în Piața Marii Adunării Naționale, unde în 1991 a fost adoptată Declarația de Independență.

La ora 13:45, cortegiul funerar se va deplasa la Cimitirul Central din strada Armenească, unde la 14:30 va avea loc procesiunea de rămas bun de la Mircea Snegur.

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, s-a stins din viață miercuri seara în urma unei boli incurabile.

Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940 în localitatea Trifănești, județul Soroca. De specialitate a fost agronom-savant, având titlul științific de doctor în științe agricole. Fost activist al Partidului Comunist, Mircea Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. Fiind președinte al Sovietului Suprem al RSSM, în momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia universală a moldovenilor.

La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al foste republici sovietice. De la 3 septembrie 1990, deține funcția de președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *