Zelensky : „Trump ar trebui sa priveasca razboiul din Ucraina fara ochelarii de culoare trandafirie!”

Trump si Biden

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, vorbind despre poziția loială a lui Donald Trump față de liderul rus Vladimir Putin, a spus că fostul presedinte american ar fi trebuit să privească războiul rusesc din Ucraina fără ochelari de culoare trandafirie.

„Mi se pare că el [Trump] ar trebui să privească toate acestea din punctul de vedere al unei amenințări nu numai pentru Ucraina. Poate că suntem suficient de departe pentru el, dar nu există distanțe în război. Mi se pare că trebuie să se uite la această situație, să spunem, fără ochelari de culoare trandafirie”, a spus Zelensky într-un interviu pentru Fareed Zakaria pentru CNN.

În același timp, el și-a exprimat încrederea că Trump a avut suficient timp pentru a înțelege cine este cu adevărat Putin.

„A deținut o poziție atât de înaltă în care este imposibil să nu înțelegi cine este adversarul de valoare al poporului tău. Mi se pare că atunci când ai toate forțele și datele din informații, atunci trebuie să-ți dai seama cine este președintele Rusiei, ce vrea, la ce aspiră și cum merge acolo. Și nu știu dacă el [Trump] avea nevoie ca politica sa internă să demonstreze că este gata să găsească înțelegere reciprocă cu președintele Rusiei”, a adăugat Zelensky.

Răspunzând la întrebarea dacă este îngrijorat că asistența financiară din partea Statelor Unite va scădea sau va înceta dacă republicanii vor obține controlul Camerei Reprezentanților a Congresului, Zelensky și-a exprimat speranța că sprijinul bipartizan pentru Ucraina va rămâne în viitor.

„Știu și aud mesaje că reprezentanții Partidului Republican vor sprijini mai puțin Ucraina. Vreau să cred că, până la urmă, sprijinul bipartizan pentru Ucraina va rămâne. Acest lucru este foarte important pentru noi”, a spus el.

În același timp, potrivit șefului statului, Ucraina nu poate oferi lumii posibilitatea de a-și slăbi propriul sprijin.

„Suntem în război. Și să mă ierte unii politicieni, dar nu putem permite lumii să slăbească sprijinul pentru Ucraina, pentru că atunci Rusia va putea câștiga această luptă. Și aceasta va fi tragedia secolului 21. Și dacă unele forțele politice dau semnale cu privire la slăbirea [Ucrainei] sau susținerea părții ruse în unele domenii – prin interese de afaceri etc., vom comunica. În acest caz, vom proteja banii oamenilor obișnuiți din SUA. Ar trebui să știe că banii lor sunt cheltuiți pentru a sprijini lupta pentru astfel de valori”, a spus el.

În același timp, Zelensky a mulțumit actualului președinte al SUA Joseph Biden, Administrației Președintelui și Congresului american pentru sprijinirea Ucrainei.