Zelenski: Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova

EP-145139A_Plenary_Ukraine

EP Plenary session - Formal sitting - address by Volodymyr ZELENSKY, Ukrainian President.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova, relatează agenția Associated Press (AP).

Vorbind în fața liderilor Uniunii Europene la Bruxelles, Zelenski a declarat că i-a spus recent președintelui moldovean Maia Sandu despre presupusul plan al Rusiei.

„Am informat-o că am interceptat planul de distrugere a Republicii Moldova de către serviciile secrete rusești”, a declarat Zelenski, prin intermediul unui translator.

El a spus că documentele au arătat „cine, când și cum” ar urma să „rupă democrația din Moldova și să stabilească controlul asupra Moldovei”.

Zelenski a spus că planul este foarte asemănător cu cel conceput de Rusia pentru a prelua controlul asupra Ucrainei.

El a spus că nu știe dacă Moscova a ordonat în cele din urmă ca planul să fie pus în aplicare.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat săptămâna trecută că Occidentul ia în considerare transformarea Moldovei într-o „altă Ucraină”.

Lavrov a afirmat că Occidentul a susținut alegerea în 2020 a președintei pro-occidentale Maia Sandu, susținând că aceasta este dornică să ducă țara în NATO, să unească Republica Moldova cu România și că „practic este pregătită pentru orice”.

În decembrie, agenția națională de informații a Republicii Moldova a declarat că Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă în acest an cu scopul de a crea un coridor terestru prin sudul Ucrainei către regiunea separatistă Transnistria, susținută de Moscova.

  • Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru G4Media că există ”încercări” ale Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova pe fondul nemulțumirii interne față de creșterea prețurilor la energia electrică și gaze. Întrebată dacă ia în calcul o lovitură de stat finanțată de Rusia, Maia Sandu a spus că ”știm că există aceste riscuri”.

Transnistria s-a desprins după un război civil în 1992, dar nu este recunoscută de majoritatea țărilor. Aceasta se întinde pe o suprafață de aproximativ 4.100 km pătrați, de la malul estic al Nistrului până la granița cu Ucraina.

Rusia are aproximativ 1.500 de soldați, în mod nominal, ca „pacificatori” în regiunea separatistă.