Zelenski si-a anulat discursul în fața senatorilor americani dupa ce republicanii se opun acordarii unui nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a anunțat că președintele Volodymyr Zelensky și-a anulat discursul video adresat senatorilor americani, programat pentru 5 ziua de ieri, a relatat The New York Times. „Ceva s-a întâmplat în ultimul moment”, a declarat senatorul Schumer fără alte explicații.

Președintele ucrainean plănuia să se adreseze legislatorilor americani în contextul în care Ucraina își intensifică eforturile pentru a obține un ajutor de 61,4 miliarde de dolari, ca parte a pachetului de ajutor combinat Israel-Ucraina de 105 miliarde de dolari propus de administrația Biden.

Finanțarea americană pentru Ucraina continuă să se epuizeze, iar mulți parlamentari republicani refuză să susțină o finanțare suplimentară pentru Ucraina. Casa Albă a anunțat ieri că SUA vor rămâne fără fonduri pentru a sprijini Ucraina în următoarele săptămâni dacă Congresul nu ia măsuri.

Din cele 111 miliarde de dolari aprobate până în prezent de Congres pentru sprijinirea Ucrainei, Departamentul Apărării a utilizat 97% din bugetul de 62,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit Casei Albe.

La începutul zilei de astăzi, liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, i-a îndemnat pe colegii republicani din Senat să voteze împotriva pachetului de ajutor pentru Ucraina și Israel.

„Sper ca toți membrii noștri să voteze împotrivă”, a declarat McConnell marți reporterilor, legând opoziția sa față de acest proiect de lege de cererile republicane de consolidare a politicii privind migrația la frontiera SUA cu Mexicul.

În timp ce republicanii continuă să ceară schimbări în politica internă, democrații din Senat continuă să facă presiuni pentru pachetul de ajutor.

„Ultima dată când (președintele Zelensky) a vorbit cu noi, mesajul său a fost direct și fără menajamente: Fără mai mult ajutor din partea Congresului, Ucraina nu are mijloacele necesare pentru a-l învinge pe Vladimir Putin”, a declarat liderul majorității, Schumer, în plenul Senatului. „Cei care cred că Vladimir Putin se va opri pur și simplu la Ucraina ignoră cu bună știință avertismentele clare și inconfundabile ale istoriei. Prin urmare, este urgent ca Senatul să adopte un supliment de securitate.”

Senatul urmează să voteze miercuri legea, în ciuda faptului că republicanii s-au angajat să o blocheze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *