Zelenski schimba tonul la o zi dupa ce a criticat lipsa unui calendar de aderare a Ucrainei la NATO

NATO nu i-a oferit președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski ceea ce dorea, dar miercuri acesta și-a atenuat mânia publică față de poziția prudentă a alianței în ceea ce privește cererea de aderare a Kievului.
„Nimeni nu dorește să aibă un război mondial, ceea ce este logic și de înțeles”, a declarat Zelenskyy reporterilor reuniți la summitul liderilor NATO de la Vilnius, vorbind printr-un interpret.
Tonul discret al liderului ucrainean a contrastat puternic cu mesajele sale din ziua precedentă, când a criticat un comunicat al liderilor NATO ca fiind „absurd” pentru că nu a oferit Kievului un calendar și o cale concretă de aderare.
Miercuri, în loc să se concentreze asupra condițiilor în care alianța va accepta Ucraina după ce se va încheia războiul, președintele ucrainean a lăudat capitalele occidentale pentru că au oferit garanții de securitate Kievului, insistând în același timp asupra faptului că obiectivul final al Ucrainei rămâne aderarea la NATO.
Asigurările „vor deveni cu siguranță un succes foarte important și specific”, a spus el. „Putem afirma că rezultatele summitului sunt bune”, a spus el, dar o invitație ar fi „optimă”.
O serie de capitale occidentale oferă Ucrainei asigurări că vor continua să sprijine țara cu arme, echipamente și bani. Acest demers este conceput ca un gest de sprijin pe termen lung pentru Kiev, urmând ca detaliile să fie puse la punct ulterior.
Acest nivel de sprijin a fost suficient pentru a înfuria Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat garanțiile drept „greșite și potențial periculoase”.
„Prin oferirea de garanții pentru securitatea Ucrainei, se încalcă securitatea Rusiei”, a spus el.
Kievul face presiuni de luni de zile pentru ca NATO să adreseze Ucrainei o invitație politică sau cel puțin un gest puternic prin care să arate că se angajează să admită țara odată ce războiul se va încheia – arătând ucrainenilor obișnuiți și președintelui rus Vladimir Putin că viitorul Ucrainei este în NATO.
Ucraina a dorit o „invitație ca un semnal pentru Putin că [problema] este închisă”, a declarat un oficial ucrainean familiarizat cu negocierile.
În cadrul unui summit din 2008 de la București, NATO a promis vag Ucrainei că va deveni membră a alianței și a spus că următorul pas va fi un așa-numit Plan de acțiune pentru aderare (MAP) pentru a lucra la reformele politice și de apărare.
În pofida cererilor Kievului, SUA și Germania s-au opus acordării Ucrainei a unei căi concrete de aderare automată atunci când războiul se va încheia. Unii oficiali occidentali au subliniat necesitatea unor reforme suplimentare, susținând că este necesar să se concentreze acum asupra sprijinului practic pentru Ucraina și să lase deciziile majore pentru după război.