Zelenski intenționează să participe fizic la summitul NATO de la Vilnius

Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să participe fizic la summitul NATO care va avea loc în luna iulie în capitala lituaniană Vilnius, a declarat miercuri ambasadorul ucrainean în Lituania, potrivit presei locale citate de agenţiei EFE.

„Planificăm (vizita). Avem nevoie în primul rând de o invitaţie, pentru că Ucraina nu este membră a NATO (…) Sperăm să o primim şi sperăm că până atunci vom schimba drastic situaţia legată de războiul din Ucraina”, a declarat ambasadorul ucrainean Petro Besta.

La ultimul summit al NATO, desfăşurat vara trecută la Madrid, preşedintele Volodimir Zelenski a participat prin videoconferinţă. La fel ca la acel summit, cel de la Vilnius se va axa pe ajutorul militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia, iar cele trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) sunt aşteptate să insiste din nou asupra unei posibile aderări a Ucrainei la NATO.

„Sperăm că la reuniunea de la Vilnius va fi formulat foarte clar că, în cel mai scurt timp după terminarea războiului, Ucraina va deveni membră a NATO”, a mai spus acelaşi ambasador ucrainean.