Zelenski: În total, din luna martie, au fost eliberaţi din captivitatea ruşilor 1031 de oameni

Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, că în total 1031 de persoane au fost eliberate din captivitatea ruşilor începând cu luna martie.

“Astăzi am reuşit să aducem încă 52 de persoane care s-au aflat în captivitatea ruşilor: 50 dintre apărătorii noştri şi doi civili. Printre ei se află soldaţi din Garda Naţională, din Marină, grăniceri, forţe de ordine…Andrii Albov este şeful secţiei de chirurgie a Spitalului Militar din Mariupol, el a fost evacuat din Azovstal. Vasil Chalenko este voluntar, agent de pază, comandant al plutonului de recunoaştere. Printre cei 52 se află şi un marinar de pe Insula Şerpilor, un membru al Gărzii Naţionale luaar prizonier în timp ce apăra centrala nucleară Cernobîl, dar şi un pensionar care a lucrat în SBU şi a fost luat prizonier de ocupanţi în Bucha. Vom face totul ca să-i eliberăm pe toţi cei ţinuţi captivi în Rusia şi în teritoriul ocupat. În total, din luna martie, au fost eliberaţi din captivitatea ruşilor 1031 de oameni”, a declarat liderul ucrainean.

El a mai spus că Ucraina se confruntă cu deficit de energie, dar face tot posibilul să remedieze acest lucru.

“Astăzi sunt semnificativ mai puţine întreruperi de curent pentru stabilizare şi de urgenţă, mult mai puţine. Însă o astfel de nevoie încă există şi în unele oraşe şi districte încă sunt posibile restricţii. În special în regiunea Kirovohrad şi în alte regiuni. Facem totul pentru ca întreruperile să fie cât mai previzibile posibil pentru ca oamenii să îşi poată face planurile în funcţie de acestea. Vreau să subliniez un lucru: restabilirea posibilităţii tehnice de alimentare cu curent nu înseamnă că s-a depăşit deficitul de energie din sistem. Teroarea rusă continuă. Este foarte cinică. Uneori atacă în mod repetat, deliberat, acolo unde au început reparaţiile, unde se fac lucrări. Din nefericire, au murit oameni din echipele de reparaţii, de la companiile de energie. Condoleanţe familiilor lor. Este foarte important să fim conştienţi în ceea ce priveşte consumul de curent electric. Necesitatea există în continuare. Acum trebuie cu toţii să contribuim la menţinerea stabilităţii întregului sistem. În decurs de o săptămână, de sâmbătă până sâmbătă, au fost doborâte peste 40 de drone iraniene de atac, numeroase rachete ruseşti, şase elicoptere ale ocupanţilor, mai multe avioane… Un astfel de rezultat reprezintă sute de vieţi ucrainene salvate, zeci de locuri de infrastructură critică salvate”, a precizat el.