Zelenski, despre atacurile Rusiei soldate cu 3 morţi şi 10 răniţi: Ei au suficiente rachete, noi avem suficientă determinare

Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski spune că atacurile de vineri ale Rusiei s-au soldat cu trei morţi şi 10 răniți la Krivoi Rog, unde o rachetă a lovit o clădire rezidenţială.

Țara se confruntă din nou cu pene de curent. Zelenski şi-a asigurat compatrioţii că raportul de forţe rămâne neschimbat, pentru că atuurile ucrainenilor sunt o apărare antiaeriană tot mai bună, determinarea şi încrederea.

„Indiferent de ceea ce speră adoratorii de rachete de la Moscova, tot nu se va schimba raportul de forţe în acest război. Ei au încă suficiente rachete pentru mai multe astfel de lovituri grele. Noi avem suficientă determinare şi încredere în noi înşine pentru a le răspunde după aceste lovituri”, a spus Zelenski în mesajul video transmis la sfârşitul zilei de vineri.

El a subliniat, în contextul în care a menţionat cel de-al nouălea pachet de sancţiuni adoptat de UE, că este important ca Rusiei să nu i se dea semnale greşite: „Semnale că cineva este gata să slăbească presiunea”.

Uniunea Europeană a aprobat, vineri, cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

„Este al nouălea, dar, evident, nu şi ultimul. Pentru că este evident că presiunea trebuie să fie crescută. Le mulţumesc tuturor liderilor şi ţărilor care au luptat pentru un pachet mai puternic. Dar vom lucra cu Comisia Europeană, cu liderii ţărilor UE, cu publicul european, astfel încât politica de sancţiuni existentă să funcţioneze pentru a pune capăt războiului, şi să nu dea Rusiei semnale greşite – semnale că cineva este gata să slăbească presiunea. Le mulţumesc tuturor celor care se ţin de principii!”, a spus Zelenski într-o aluzie la blocajul care a existat în UE legat de adoptarea noilor sancţiuni.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul de a fi întărită apărarea antiaeriană a Ucrainei.

„Voi repeta în mod constant. Dragi parteneri, găsiţi o oportunitate de a ne oferi un scut de apărare aeriană fiabil. Acest lucru salvează vieţile oamenilor”, a spus şeful statului ucrainean. El a arătat că 60 dintre cele 76 de rachete trimise vineri de Rusia au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, dintre care mai mult de 40 au fost distruse în centrul ţării şi în apropierea Kievului”, a spus el.