Zelenski cere noi sancțiuni împotriva Rusiei în discursul adresat parlamentului australian

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy Gives Virtual Address To Australian Parliament

CANBERRA, AUSTRALIA - MARCH 31: Ukrainian president Volodymyr Zelenskiy addresses Australian federal parliament via video link on March 31, 2022 in Canberra, Australia. Zelenskiy has been making a virtual world tour in recent weeks, lobbying foreign governments by video to help Ukraine defend itself against Russia's invasion. (Photo by Martin Ollman/Getty Images)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei în timpul unei alocuțiuni virtuale adresate joi parlamentului australian.

Zelenski a avertizat asupra marilor implicații asupra securității globale dacă Rusia nu va fi oprită și a vorbit și despre ceea ce va urma după război, cerând națiunilor și companiilor să investească în restaurarea Ucrainei. Zelenski a vorbit în mod special despre dezvoltarea porturilor și orașelor de la Marea Neagră și reconstruirea sectorului naval.

Australia s-a angajat apoi să ofere „o sumă suplimentară de 25 de milioane de dolari AUD de asistență militară defensivă pentru Forțele Armate Ucrainene”.

Noul pachet va include momeli tactice, sisteme aeriene și terestre fără pilot, rații și materiale medicale, potrivit unui comunicat al guvernului.

Într-o declarație anterioară, premierul australian Scott Morrison i-a răspuns lui Zelenski pe care l-a numit „leu al democrației” – pentru a exprima solidaritatea țării sale.

„Suntem alături de dumneavoastră, domnule președinte, și nu suntem alături de criminalul de război de la Moscova, domnule președinte. Îl cunosc pe acel om. Îl cunoști pe omul ăla. Îl cunoaștem pe acel om, domnule președinte. Și îi cunoaștem regimul. I-am văzut dezlănțuind oroare de nedescris împotriva copiilor voștri, a spitalelor și adăposturilor voastre„, a spus Morrison.

Australia a impus sancțiuni asupra a peste 500 de persoane și entități ruse, inclusiv oligarhi cu legături strânse cu președintele Vladimir Putin, precum și cu ministerul de finanțe al Rusiei.

Australia a oferit ajutor militar și umanitar Ucrainei și a anunțat, de asemenea, interzicerea exporturilor de alumină și minereu de aluminiu către Rusia. Rusia se bazează pe Australia pentru aproape 20% din nevoile sale de alumină, potrivit guvernului australian.