Zelenski a anuntat ca “rachetele vor vorbi de la sine”, dupa ce Joe Biden a acceptat utilizarea pe rază lungă
Volodymyr Zelenski a reactionat dupa ce a venit decizia mult așteptată de la Washington, care dă permisiunea Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
“Astăzi se vorbesc multe în mass-media despre noi, că am primit permisiunea pentru acțiuni relevante. Dar loviturile nu se fac cu cuvinte. Astfel de lucruri nu sunt anunțate. Rachetele vor vorbi de la sine”, a spus el.
Se așteaptă ca armele să fie folosite ca răspuns la decizia Coreei de Nord de a trimite mii de trupe în Rusia în sprijinul invaziei Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin.
Zelenski a vorbit, de asemenea, despre atacul masiv al Rusiei cu drone și rachete asupra Ucrainei duminică, descris de oficiali drept unul dintre cele mai mari care au vizat infrastructura energetică și au ucis civili.
Atacul a venit în timp ce temerile cresc cu privire la intențiile Moscovei de a devasta capacitatea de generare a energiei Ucrainei, în timpul sezonului rece. Rusia a lansat un total de 120 de rachete și 90 de drone într-un atac la scară largă în Ucraina.
“Rusia face același lucru de aproape o mie de zile. Ar trebui să fie investit timp nu pentru a vorbi cu cineva la Moscova, ci pentru a forța Rusia să pună capăt războiului”, a spus Zelenski.
Biden a ezitat pana acum sa acorde Kievului permisiunea de a folosi armele SUA în orice altceva decât în scopuri defensive, temându-se că acest lucru ar fi o escaladare majoră care ar putea antrena SUA și alți membri NATO în conflict direct cu Rusia.
Dar unii susținători au precizat că aceasta și alte constrângeri ale SUA ar putea costa războiul Ucrainei, iar dezbaterea a devenit o sursă de dezacord între aliații Ucrainei din NATO. Însă Coreea de Nord a desfășurat mii de trupe în Rusia pentru a ajuta Moscova să încerce să recupereze teritoriul din regiunea Kursk pe care Ucraina a ocupat-o anul acesta.
Introducerea trupelor nord-coreene a schimbat datele conflictului. Aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia, potrivit evaluărilor americane, sud-coreene și ucrainene. Oficialii serviciilor secrete americane și sud-coreene spun că Coreea de Nord a furnizat Rusiei cantități semnificative de muniție pentru a-și reumple stocurile de arme în scădere.
Președintele ales Trump a semnalat că ar putea împinge Ucraina să accepte să predea un teren confiscat de Rusia pentru a pune capăt conflictului.
Trump, care preia mandatul în ianuarie, a vorbit luni de zile în calitate de candidat despre faptul că dorește ca războiul Rusiei în Ucraina să se încheie. De asemenea, el a criticat în mod repetat administrația Biden pentru că a acordat Kievului ajutor de zeci de miliarde de dolari.
Victoria sa electorală îi face pe susținătorii internaționali ai Ucrainei să se îngrijoreze că orice reglementare grăbită l-ar aduce în mare parte lui Putin.