Zeci de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale

2

Pelerini cu afecțiuni cronice au ajuns la spital. O parte dintre ei au primit îngrijiri medicale la corturile amplasate în preajma Mitropoliei însă, au fost și cazuri mai grave care au necesitat investigații suplimentare. Cele mai multe dintre ele au fost decompensări, lipotimii și infecții respiratorii.

Temperaturile mai scăzute din ultimele zile, efortul de a sta în picioare un număr mare de ore și nealimentarea corespunzătoare sunt factorii care au dus la agravarea stării de sănătate a unor pelerini care au venit zilele acestea la hramul Sfintei Parascheva.

A fost un număr de cazuri care aveau lipotimii, 25 de cazuri în prima zi și 10 nî a doua zi. Cei mai mulți au fost pelerinii cu crize hipertensive și stări lipotimice. Toate au fost rezolvate în locul in care avem amplasat punctul medical avansat. Aceștia au fost tratați și au continuat pelerinajul. Au mai fost situații în care au trebuit transportați la spital. O persoana cu crize ecomițiale care este un pacient al nostru cu ocazia sărbătorilor, a declarat Diana Cimpoeșu, medic coord. UPU-SMURD Iași.

Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii au o serie de recomandări pentru pelerini.

Cei care iau tratament pentru bolile cronice sa nu uite medicația acasă și sa respecte administrația acesteia așa cum i-a fost prescrisa de medicul curant. Persoanele care prezinta simptomele de boală respiratorie să folosească masca de protecție, este un gest responsabil pentru aceștia, cât si pentru cei din jur, a spus Florin Roșu, director Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Pe timpul pelerinajului este recomandată hidratarea corespunzătoare și mesele ușoare pentru a preveni îmbolnăvirea.