Zeci de mii de femei din Islanda, inclusiv prim-ministrul Katrín Jakobsdóttir au intrat în grevă

Zeci de mii de femei din Islanda, inclusiv prim-ministrul Katrín Jakobsdóttir, refuză să lucreze marți. „Kvennafrí” – ziua liberă a femeilor a fost convocată în semn de protest față de diferența de remunerare între femei și bărbați și violența de gen, transmite BBC.

Domeniile în care femeile reprezintă majoritatea lucrătorilor, cum ar fi sănătatea și educația, sunt afectate marți, în mod special. Protestul marchează prima grevă de acest tip care ține o zi întreagă din 1975 încoace. Femeile și persoanele non-binare au fost îndemnate să refuze marți munca plătită și neremunerată, inclusiv treburile casnice.

„Nu voi lucra în această zi, așa cum mă aștept ca toate femeile [din cabinet] să facă la fel”, a declarat premierul Islandei, Jakobsdóttir, site-ului mbl.is, înainte de protest.

Premierul a postat și un mesaj mai amplu pe o rețea de socializare. Katrín Jakobsdóttir scrie că „astăzi este o grevă a femeilor și femeile din toată țara renunță la locurile de muncă pentru a-și arăta solidaritatea în lupta pentru egalitate. Totuși, egalitatea deplină nu a fost atinsă. Există încă o diferență salarială între femei și bărbați. Încă nu am reușit să eliminăm violența de gen. Atâta timp cât egalitatea deplină nu este atinsă, există toate motivele pentru a arăta solidaritatea femeilor din întreaga societate, că nu ne vom opri până când nu se va atinge egalitatea deplină – și altfel nu va fi atinsă!”.

sursa digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *