Zeci de intervenții ale salvamontiștilor pe muntele Ceahlău

salvamont

O drumeție pe munte poate avea un final tragic, dacă turiștii nu respectă recomandările salvamontiștilor. Această perioadă este încărcată pentru echipele de salvare de pe Ceahlău, unde urca sute de turiști. Zilnic, salvamontiștii preiau de pe traseele montane persoane cu diferite traumatisme.

Salvamontiștii de pe muntele Ceahlău duc zilnic o luptă contra cronometru. Echipele sunt dispuse pe mai multe centre, atât la poalele muntelui, cât și în Vârful Toaca pentru a interveni cât mai rapid atunci când turiștii le solicită ajutorul. De cele mai multe ori, intervențiile sunt medicale.

Au fost cazuri multe: traumatisme de membre inferioare, am avut o fractură de coloană, ca un caz mai dificil. Din păcate am avut o intervenție la Cabana Fântânele cu un cetățean care acuza dureri toracice, a fost evacuat din masiv, în drum spre spital a făcut un infarct miocardic acut și bineînțeles că a decedat în drum spre spital, a spus Radu Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Rata de accidentare este de o persoană pe zi.

Nu țin cont de echipare, de dificultatea traseului raportat la condiția fizică, nu se hidratează, nu se alimentează bine pe timpul drumeției. Și pe fondul neatenției, a schimbărilor bruște de temperatură. Sus, la nivelul platoului sunt undeva la 10 grade la umbră, pe când în oraș sunt 30 de grade . Atunci vii îmbrăcat într-o ținută de vară iar seara este rece. Acum patru zile am avut -3 grade, a mai spus Radu Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

În momentul de față, la nivelul Salvamontului Neamț sunt trei echipe, cu șase oameni care asigură permanență 24 de ore din 24.