Zeci de bebeluși mor anual în Galați. Mortalitatea infantilă, la cote alarmante

Județul Galați a înregistrat, în 2020, cel mai mic număr de nașteri din ultimele trei decenii. Cu toate acestea, numărul de copii cu vârsta sub un an care au decedat a fost mai mare decât cel din anii precedenți, informează viata-liberă.

Astfel, în Galați, mortalitatea infantilă este mai accentuată decât media națională. 7 din 1000 de nou-născuți mor înainte de a împlini un an, rata de moarte infantilă la nivelul României fiind de 6,1 la mia de născuți vii.

Cu un total de 30 de decese în rândul bebeluşilor, 2020 a fost cel mai negru an din ultimii patru. În 2017, în Galați s-au stins din viață 29 de nou-născuți, în 2018 – 28, iar în 2019 – 29. Situația este ingrijorătoare având în vedere că anul trecut au fost mai puține nașteri decât în perioada 2017-2019, conform datelor de la Direcția de Sănătate Publică Galați.

Peste 50 % din bebelușii decedați sunt fete (17). Aproape două din trei decese s-au înregistrat în mediul rural, cu toate că populația rurală a județului Galați este mai mică numeric decât cea de la oraș. Astfel, rata mortalității infantile în satele gălățene a fost de 9,4 la mia de născuți (aproape un deces la fiecare 100 de născuți vii), în 2020, una dintre cele mai mari din România, potrivit Institutului Național de Statistică (INS)

În 2020, după Malta, România a fost țara europeană cu cea mai mare rată a mortalității infantile.

O cercetare desfășurată de Organizația „Salvați Copiii” în 2015 ajungea la concluzia că „accesul mai redus la serviciile medicale, distanţa mare până la localităţile unde astfel de servicii pot fi accesate, nivelul scăzut de educaţie al mamei şi veniturile reduse ale gospodăriei” sunt principalele cauze ale creşterii ratei mortalităţii.

Pe hartă, județele aflate în cele mai sărace zone ale României se confruntă, de regulă, cu cele mai ridicate rate ale mortalității infantile. Defectele congenitale, nașterile premature, sindromul morții subite la sugar și diversele accidente care pot provoca sufocarea, spre exemplu, sunt cauzele care provoacă cele mai multe cazuri de deces în rândul bebelușilor.

Specialiștii consideră mortalitatea infantilă cel mai grăitor indicator al dezvoltării sociale și economice a unei comunități. Șansele copilului de a supraviețui în primul an de viață dau și speranța de viață la naștere a unei populații.