Zeci de alerte false cu bombă au vizat aeroporturile din Franța, în ultimele cinci zile

În ultimele cinci zile, aproape 70 de alerte false cu bombă au vizat aeroporturile din Franţa, a anunţat ministrul francez al Transporturilor, Clement Beaune.

Cele mai multe dintre aceste ameninţări au venit de pe un email din Elveţia, informează AFP, citată de News.ro.

„Mari imbecili, chiar mari delincvenţi”, a spus Beaune referindu-se la autorii ameninţărilor.

„Aproape 70 de false ameninţări cu bombă au vizat aeroporturile franceze începând de miercuri, trimise aproape de fiecare dată de la aceeaşi adresă de e-mail din Elveţia”, a declarat, duminică, ministrul francez.

„Din păcate, au fost aproape 70 de alerte de acest tip care au vizat aeroporturile noastre începând de miercuri, dar, din fericire, mult mai puţine ieri, sâmbătă, prima zi de vacanţă pentru mulţi francezi”, a precizat Clément Beaune, invitat la Questions politiques (France inter, France TV, Le Monde).

În afară de aeroporturi, unele instituţii publice au fost de asemenea vizate. Palatul Versailles a fost evacuat temporar duminică, pentru a şaptea oară în opt zile. Un suspect a fost arestat vineri pentru singura alertă emisă prin telefon cu privire la palat, celelalte fiind postate pe un site guvernamental, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.

Ministrul a făcut apel la site-urile de găzduire să ajute autorităţile franceze: „Toată lumea are responsabilitatea, inclusiv platformele şi reţelele sociale, să nu fie un mediu pentru acest tip de atac şi să coopereze cât mai repede cu autorităţile aviaţiei civile franceze şi cu sistemul nostru judiciar”.

Emiterea de alerte false este „extrem de periculoasă”, deoarece mobilizează forţele de securitate „timp de mai multe ore” şi forţează o evacuare „în anumite cazuri, astfel încât oamenii se adună afară, ceea ce reprezintă de asemenea o problemă de securitate”, a subliniat ministrul.

El a indicat că a cerut fiecărui aeroport să depună sistematic o plângere ori de câte ori se primeşte o alertă prin e-mail sau telefon.

În total, „peste 60 de anchete au fost deschise în toate locaţiile”, a precizat el.

Franţa a ridicat la maxim nivelul de alertă al planului anti-atentate Vigipirate de la asasinarea, la 13 octombrie, a profesorului Dominique Bernard în liceul său din Arras (Pas-de-Calais) de către un tânăr dat în urmărire pentru radicalizare islamistă.

Patrulele de poliţie şi ale Operaţiunii Sentinelle au fost intensificate, iar numărul personalului din gări şi aeroporturi a fost mărit. Începând de săptămâna viitoare, în aeroporturile din Paris vor fi puse în funcţiune „patrule mai numeroase cu 40%”, a anunţat Beaune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *