„Zâmbetul copilăriei”, în Parcul Copou din Iaşi

afis 1 iunie 2022

Ziua de 1 iunie, declarată ziua copilului va fi sărbătorită la Iaşi în Parcul Copou. Copii ieşeni se vor întâlni cu elevii Şcolii Gimnaziale din localitatea Bălţaţi, judeşul Iaşi. Evenimentul, care poartă genericul „Zâmbetul copilăriei”, va fi unul de mare sărbătoare, cu un spectacol organizat special pentru cei mici, iar moderatori vor chiar doi copii, elevii Adina Elena Crăescu şi Matia Martinaş. Alături de cei mici vor fi şi îndrumătorii care au coordonat realizarea acestui eveniment: prof. dir. Marilena Popescu, înv. Marinela Daniela Martin, prof. Robert Claudiu Bălăiasa, prof. înv. primar Ana Liliana Balan, prof. înv. primar Mihaela Micu, prof. înv. preşcolar Maria Roşca, prof. înv. preşcolar Angelica Roman, prof. Mădălina Elena Câmpeanu, prof. Elena Simona Străchinaru, prof. Cătălin creţu, precum şi prof. Ionela Simireanu de la Clubul Copiilor din Târgu Frumos. Atmosfera de basm ce va avea loc în Parcul Copou din Iaşi, începând cu ora 11:00, este organizată de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Primăria comunei Bălţaţi şi Şcoala Gimnazială Bălţaţi.

Ziua copilului (cunoscută ca fiind și Ziua internațională a copilului) este în multe țări o sărbătoare pentru copii care se sărbătorește la date diferite. În cele mai multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. Însă în fosta URSS și în țările care i-au fost state satelit, printre care şi România, ziua copilului se sărbătoreşte la 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică.

Din 2017 în România, Ziua Copilului este liberă legală. Propunerea legislativă a fost susţinută de campania derulată de grupul de iniţiativă format din Itsy Bitsy FM şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tily Niculae, parlamentari, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi, urmârind astfel să îmbunătăţească relaţia dintre copiii şi părinţii din România, determinându-i pe cei din urmă să petreacă timp de calitate împreună cu cei mici.