Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden intr-o conversatie telefonica sa nu se „joace cu focul” in privinta Taiwanului

xi jingping

Liderul chinez Xi Jinping a avut o conversație telefonică cu președintele american Joe Biden. Aceștia au discutat despre situatiile din Ucraina si Taiwan dar și alte probleme de interes comun ale țărilor, a anunțat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat publicat joi.

„Liderii au făcut schimb de opinii cu privire la o serie de probleme, în special pe tema crizei ucrainene. Xi Jinping a reiterat poziția de principiu a Chinei în această problemă”, se arată în document.

Pe de alta parte Xi Jinping a subliniat că „poziția conducerii chineze și a poporului țării în problema Taiwanului este fermă și că „Statele Unite ar trebui să respecte „principiul unei singure Chine”. 

De asemenea, el l-a avertizat pe Biden să nu „joace cu focul” privind situatia Taiwanului.

„Cei care se joacă cu focul se vor arde în el”, se spune în comunicat.

Potrivit Ministerului chinez de Externe, Biden, la rândul său, a spus că „lumea trece printr-o perioadă importantă” și că oamenii din toate țările vor „beneficia” de pe urma cooperării SUA-China.

„Statele Unite speră să mențină o linie deschisă de comunicare cu China pentru a spori înțelegerea reciprocă și a evita neînțelegerile și vor lucra cu China acolo unde interesele celor două țări coincid, rezolvând în același timp diferențele în mod corespunzător”, se arată în comunicat.

Se subliniază că conversația a fost „detaliată și sinceră”.