Wizz Air a pierdut bătălia juridică prin care a contestat ajutorul de stat de 40 milioane dolari SUA pentru Tarom

Joi, Wizz Air a pierdut bătălia juridică legată de ajutorul în valoare de 36,66 milioane euro ($ 40,2 milioane) acordat de România, cu patru ani în urmă, companiei Tarom, după ce o importantă instanță din Europa a susținut decizia forurilor europene din domeniu de a aproba acest ajutor, transmite US NEWS & WORLD REPORT, citată de Rador Radio România.

În perioada pandemiei COVID-19, Comisia Europeană le-a aprobat companiilor aeriene europene miliarde de euro ca ajutor de la stat, o bună parte fiind ulterior constestat în instanță de companii rivale.

România a acordat un credit pentru a finanța necesarul de lichidități al companiei TAROM, un credit care urma să fie achitat în termen de șase luni.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJEU), cu sediul în Luxemburg, a declarat că organismul UE în materie de competiție a fost îndreptățit să aprobe ajutorul.

„Curtea respinge recursul companiei Wizz Air legat de ajutorul acordat de România firmei TAROM. Ajutorul, în valoare de 36.660.000 euro, este compatibil cu legislația Uniunii Europene”, au declarat judecătorii.

Dosarul Comisiei în privința apărării verdictelor din instanță este însă unul controversat. Luna trecută, o instanță inferioară a anulat un verdict din 2020, când companiei Air France îi fusese aprobat un ajutor de 7 miliarde euro din partea statului francez.

Dosarul procesului Wizz Air este înregistrat cu nr. C440/22 P Wizz Air Hungary v Commission.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *