Weekend plin de manifestari la FILIT

FILIT

În această săptămână a debutat la Iași cea de-a V-a ediție a consacratului Festival Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021. Este un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști.

Timp de 5 zile, în cadrul acestuia au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi.

Astăzi manifestarile au continuat în același ton plin de energie. Scriitori ai literaturii pentru copii precum Horia Corcheș, Alex Moldovan, Diana Popescu, Mircea Pricăjan, Carmen Tiderle si-au dat intalnire la Casa Muzeelor.

„Eu nu am ales literatura pentru copii, probabil literatura pentru copii m-a ales pe mine, dar nu doar literatura pentru copii. Eu scriu și alt tip de literatură, însă literatura pentru copii a fost cumva o primă dragoste a mea. De ce am ales-o? Răspunsul acesta e foarte greu, pentru că îmi plac copiii mult sunt și profesor, am șieu un copil care era foarte mic în momentul în care am început să scriu literatură pentru copii și pentru că era un gol la noi pe piață, în privința literaturii pentru copii., a declarat scriitorul Horia Corcheș.

„Noi ne-am străduit să vorbim serios despre niște lucruri pe care suntem tentați uneori să le luăm în joacă sau dimpotrivă să vorbim jucăuș despre lucruri serioase, pentru că asta se întâmplă în literatura pentru copii. Lucrurile serioase iau forma asta de joacă, forma asta de bucurie, forma asta a unei distracții de care te poți folosi dacă ai suficientă răbdare și chef, să te uiți mai adânc, să vezice e dincolo de ea, asta e literatura pentru copii, joaca de a vorbi despre lucruri serioase.”, a transmis scriitoarea Diana Popescu.

Scriitorii invitați au simțit energia pozitivă transmisă de acest festival.

„Mă bucur enorm să fiu la Filit, e așa o recunoaștere a mea, așa am simțit-o eu, a mea personal, dar și o valorizare a literaturii pentru copii, mi se pare că e bine să fie pusă în centrul atenției și unde altundeva decât la FILIT. Am spus și la întâlnire, îmi e teamă că nu pot să scriu pentru adulți, nu mă simt suficient de în stare. Copiii sunt însă cel mai minunat public pe care poate să îl aibă cineva. Sunt liberi, nu au citit cărți de teorie a literaturii ca să te judece pe alocuri, ei râd din burtă, la ei totul e din ei.”, a zis Carmen Tiderle.

Evenimentele de astăzi au continuat cu scriitori printre liceeni, scriitori în centru, întâlnirile Alecart, discuții fantastice la Casa Fantasy și s-au încheiat cu Serile FILIT: „Noaptea albă a poeziei”.

„Da, este un FILIT care a readus aceas stare de bine, stare de bine în mijlocul literaturii și mă bucur că am reușit să facem până acum asta. Ne aflăm în a treia zi a FILIT, seara aceasta din a treia este una foarte specială pentru că avem Noaptea Albă a poeziei, pe care am mutat-o pe scena Teatrului Național. Eu vă spun acum o părere de spectator, și nu voi numi neapărat evenimentul, dar o părere de spectator cumva care a asistat întâmplător la un asemenea eveniment pe o scenă a unui teatru și a fost absolut spectaculos, pentru că poezia de azi este foarte colorată, foarte spectaculoasă, foarte vie, poeții înșiși fac la rândul lor spectacol așa încât mă aștept ca evenimentul de diseară să fie unul foarte, foarte bine primit., a spus Lucian Teodorovici, coordonator FILIT/

Seara trecută a fost una memorabilă pentru unul dintre invitații special, scriitorul Jose Luis Peixoto.

„Iau pulsul de pe Facebook, de exemplu, lumea se bucură ca la o ediție normală deși stăm cu măști, stăm la distanță, nu suntem la fel de mulți ca la alte ediții, atmosfera e senzațională. Și mă bucură cel mai mult, asta am văzut cred că acum jumătate de oră, că Jose Lui Peixoto, care a fost aseară în teatrul Național, a spus că e cea mai faină experiență, a lui din lume pe care a avut-o aici cu publicul, experiența de la Iași să mă uit cum au început să curgă felicitările la adresa României.”, a declarat Florin Lăzărescu, coordonator FILIT.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021se dovedește a fi una de senzație, publicul fiind cucerit de toți invitații care au participat la eveniment. Bucuria și energia va contiua și in week end, când au loc alte zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări în cadrul festivalului. Intrarea la toate acțiunile din program se va face cu respectarea reglementărilor sanitare legale privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Mâine practic e cea mai lungă zi, că începem de la 10 dimineața și până seara avem aceeași structură a programului, Casa Copilăriei, Casa Fantasy avem evenimente de proză și poezie aici la Casa Muzeelor, în spatele meu și În teatrul Național Încheiem cu o discuție despre literatura scrisă de femei. E un subiect la zi, se creează polemici despre un curent feminist, o discuție foarte interesantă, moderată de Elena Vlădăreanu, cu ea avem un parteneriat cu premiile Sofia Nădejde, care tocmai au fost decernate pentru literatura scrisă de femei. O avem printre noi și pe Alina Miroiu…Alina Nelega,  care super cunoscut scriitor și de succes, Ioana Nicolaie Simona Goșu, toate datele să avem o debatere foarte faină.”, a adăugat Florin Lăzărescu.

Ziua de sambata se va incheia la Teatrul National unde participa la intalnirea cu iesenii Simona Goșu, Mihaela Miroiu, Alina Nelega, Ioana Nicolaie si Miruna Vlada. Duminica dimineata la Casa Muzeelor este invitata Krystal Sutherland, autoarea cărților Inimi Chimice și O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri. In cadrul Serile FILIT va avea loc decernarea „Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte” si va urma o intalnire cu Ana Blandiana, unde locurile au fost deja epuizate.