Weekend greu pentru drumarii ieșeni

foto_zapada

Echipele municipalității ieșene au muncit întregul weekend și continuă să lucreze pentru a combate efectele ninsorii și vântului puternic. Iașul s-a aflat sub o avertizare meteo cod galben de lapoviță și ninsoare, cu intensificări ale vântului și precipitații însemnate cantitativ, începând de sâmbătă, 17 martie, de la ora 18.00, până duminică, 18 martie, la ora 23.00.

Duminică, între orele 8.00 și 20.00, Citadin SA a intervenit cu 22 de muncitori și șapte șefi de trasee, împreună cu 40 de utilaje (14 autobasculante, opt sărărițe cu lamă, 11 buldoexcavatoare cu cupă, șase tractoare cu cupă și un încărcător frontal), și a împrăștiat pe străzi 250 de tone de clorură de sodiu pe toate traseele, cinci tone de clorură de calciu în zona centrală și 51 de tone de material antiderapant preparat pe versanții Păcurari, Bucium, Țicău, Galata și Copou.

Pe versanți a lucrat Servicii Publice SA, care a acționat cu nouă utilaje (tractoare cu lamă, platformă de ridicare, autocamioane și buldoexcavatoare mici) și 20 de
muncitori.
Noaptea trecută, între orele 20.00 și 8.00, Citadin SA a continuat să acționeze cu 26 de utilaje (11 autobasculante, șapte sărărițe cu lamă, șase tractoare cu cupă și două încărcătoare frontale) și a trimis la stradă 21 de muncitori și șase șefi de trasee. Au fost împrăștiate 28 de tone de material antiderapant preparat pe versanți, 159 de tone de clorură de sodiu pe toate traseele și două tone de clorură de calciu în zona centrală.

Salubris SA a scos la stradă nouă utilaje (două Holder, două Nilfisk, două Iveco, o autobasculantă și un încărcător frontal), plus 10 motocultoare, și a intervenit cu 130 de muncitori, care au împrăștiat 16,2 tone de clorură de sodiu și 175 de kilograme de clorură de calciu.

Compania de Transport Public SA a acționat ieri și noaptea trecută cu două scări mecanice cu opt munctitori, un Unimog, o camionetă cu doi muncitori și două autoutilitare cu opt muncitori care au lucrat la curățarea macazelor, linilor de tramvai, refugiilor, stațiilor și alveolelor. Compania a folosit șase tone de clorură de sodiu și 200 de kilograme de clorură de calciu, iar patru tramvaie au circulat toată noaptea pentru menține liniile circulabile.

Poliția Locală a intervenit cu echipaje mobile, care au patrulat și au monitorizat non-stop situația din oraș, semnalând celorlalte societăți ale municipalității problemele observate.

Dat fiind că temperaturile au scăzut și vor rămâne negative toată săptămâna, iar în această noapte, de la ora 20.00, se anunță din nou ninsori însemnate cantitativ,
conducerea Primăriei Municipiului Iași a dispus tuturor direcțiilor și societăților să verifice toate utilajele și să mobilizeze personalul, astfel încât să fie pregătite să intervină în forță pentru ca mâine dimineață orașul să fie funcțional.

Prioritate vor avea zonele spitalelor și școlilor, podurile și pasajele, străzile în pantă, străzile principale și arterele de legătură, precum și drumul spre Aeroport.