Vremea posomorata, un factor de instalare a drepresiei

depresie-1170x600

Conditiile meteorologice si schimbarea anotimpului pot duce la instalarea depresiei sezoniere. Psihologii spun ca tulburarile afective sezoniere sunt mai predominante in anotimpurile reci, la femei si la tineri. La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi ajung anual pacienti care sufera de astfel de depresii.

Dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru

In primul rand, lipsa luminii solare este un factor favorizant pentru depresia sezoniera, care apare toamna iarna, in special pentru lunile ianuarie februarie. Sunt niste forme particulare de depresie, depresia sezoniera, care a aparut prima data in anul 1945, in manualul de Diagnostic al Tulburarilor Psihice.

Specialistii spun ca incidenta unei astfel de depresii creste in sezonul de toamna-iarna, iar pacientii nu fac alte episoade depresive pe perioada anului.

Dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru

Cand vorbim de depresie vorbim despre o tulburare psihica, iar aceasta depresie sezoniera este o tulburare care apare in general in perioadele acestea.

Sunt frecvente de obicei la femei si la tineri, simptomele caracteristice sunt lipsa energiei, o hipersomie, persoana respectiva doarme un numar mai mare de ore desi calitatea somnului nu este buna. Persoana respectiva mananca cantitati mai mari de alimente, cu cresteri in greutate si o preferinta pentru hidratii de carbon in aceasta perioada.

Depresia sezoniera poate fi foarte usor confundata cu tonusul general scazut, insa daca simptomatologiile persista, trebuie sa apeleze la un specialist.

Dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru

Putem preveni, sau cel putin sa incercam sa prevenim aceste momente, printr-o igiena a activitatilor de zi cu zi. Igiena somnului este foarte importanta pentru ca tulburarile de somn pot aduce si modificari in activitatea zilnica. De asemenea o alimentatie sanatoasa este extrem de importanta, putem sa incercam sa inghitim cat mai multe vitamine in aceasta perioada si sport. Va spuneam, activitatile sportive sunt extrem de importante pentru a ne mentine tonici si energici.

Starea proasta si depresia sezoniera nu exclud nevoia unui sfat de specialitate al unui psihiatru, pentru a rezolva cat mai rapid situatia. Medicii pot recomanda in astfel de cazuri si tratament pentru tulburari de somn.