Vremea instabilă din ultima perioadă nu afectează culturile

Regiunea Moldovei se confrunta des cu episoade de vreme capricioasa. Cumva anormal tinand cont de perioada calendaristica, iarna a revenit ieri la Iasi. Astfel de episoade sunt tot mai intalnite in ultimii ani. Desi temperaturile au depasit pragul inghetului, copacii infloriti si culturile agricole nu vor fi afectate de acest val de vreme rece. Specialistii spun ca un pericol exista doar cand temperaturile coboara sub pragul de zero grade Celsius mai multe zile la rand.

 Episoadele de ploi si ninsori sunt chiar benefice pentru agricultura, sustin specialistii.Vremea instabilă din ultima perioadă nu va provoca daune pomilor, asta pentru că au fost fenomene de scurtă durată. Costel Samuil, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară spune că deși au existat precipitații și ninsori, temperaturile au fost pozitive pe parcursul zilelor. Vegetația poate fi afectată doar atunci când temperaturile sunt mult mai mici decât maxima zilei de ieri.

prof. dr. Costel Samuil, prorector USAMV Iași

„Trebuie să stăm liniștiți, ce s-a petrecut ieri nu a fost un fenomen meteorologic grav, care să afecteze culturile agricole în general și în mod special culturile viticole și pomicole. Probleme apar atunci când sunt oscilații mari de temperatură, adică ziua temperaturile sunt undeva la 15-20 de grade, iar noaptea temperaturile coboară la -5 sau mai jos de -5 grade. Ce s-a petrecut ieri, dimpotrivă aș putea să privesc ca un fenomen pozitiv este un aport suplimentar de apă pentru pământ, iar pe fondul secetei de anul trecut nu poate decât să ne bucure acest lucru.

Ninsoarea de ieri, cât și alte episoade de vreme severă nu au afectat culturile, ci au adus un aport asupra deficitului de apă din sol. Specialistii prevăd astfel un an agricol bun, cu recolte pe măsură.

prof. dr. Costel Samuil, prorector USAMV Iași

„La momentul de față, cantitatea de apă acumulată din toamnă, pe timpul iernii și în primăvară este la un nivel acceptabil. Bineînțeles, cu orice aport suplimentar de precipitații nu poate să fie decât benefic, ea se înmagazinează în sol sau o parte din ea care se scurge, se acumulează în lacuri în râuri și apoi e utilizată de agricultori în perioadele secetoase. Deci, niciodată apa nu a creat probleme, cel puțin în ultima perioadă pentru agricultură, dimpotrivă ne-a lipsit.

Structura de organizare a producţiei agricole a judeţului Iaşi combină exploataţii agricole mici, orientate către auto-consum, cu exploataţii agricole mari şi foarte mari, de tip comercial. Culturile care ocupă cea mai mare suprafaţă din terenul arabil sunt culturile de porumb, grâu şi secară şi de floarea soarelui.