Vrancea | Trei sute de hectare de viță-de-vie au fost afectate de grindină. Sistemul Antigrindină nu a fost activat

291564745_587326772762762_8422056102153889390_n

Trei sute de hectare de viță-de-vie au fost afectate de grindina care a căzut ieri în Țifești. Sistemul Antigrindină nu a fost activat din cauza unor avize, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma.

„În urma discuțiilor pe care le-am purtat astăzi cu reprezentanții Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea – Centrul Zonal de Coordonare Moldova, am aflat că ieri nu s-au putut efectua trageri cu rachete anti-grindină deoarece nu au fost date avizele necesare de către cei responsabili.

Urmarea? 300 de hectare de viță de vie au fost compromise total, pagubele fiind imense. Ani la rând, Sistemul Anti-Grindină a funcționat și a salvat sute de hectare de la distrugere. Sistemul și-a dovedit eficiența și a fost testat înainte să fie pus în funcțiune”, a declarat Cătălin Toma.

De asemenea, preşedintele CJ Vrancea a făcut un apel către factorii politici şi decizionali „să nu creeze un conflict între podgoreni şi alţi producători agricoli” din cauza sistemului antigrindină.

„Solicit actorilor politici şi decizionali din Vrancea să nu creeze un conflict între podgoreni şi alţi producători agricoli, prin susţinerea faptului că sistemul antigrindină ar produce secetă. Declaraţiile hazardate nu-şi au rostul şi nici logica. Seceta este un fenomen la nivelul întregii Uniuni Europene, nu doar în România. Împreună cu decidenţii din Guvernul României se pot găsi soluţii pentru ca producţia să fie cât mai puţin afectată. Iar dacă se doreşte declararea judeţului Vrancea drept regiune calamitată, acest lucru se poate face printr-o solicitare către Guvern, în baza proceselor verbale de constatare a pagubelor produse”, a precizat Cătălin Toma.