Vrancea | Sfaturile DSP Vrancea dupa aparitia gripei aviare in Romania

Sharing is caring!

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen la păsări domestice în țări din Europa, vecine cu România sau care exportă în România păsări domestice sau produse ale acestora (Ungaria, Polonia, Slovacia) și a apariției unui focar la o fermă de păsări din județul Maramureș, recomandăm următoarele:

MĂSURI GENERALE PENTRU POPULAȚIE

* Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar

* Nu manipulaţi păsări moarte

* Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave* Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate

* Anunțaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;

* Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autorităților veterinare;

CUM PREPARAŢI HRANA

* Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate

* Nu folosiţi acelaşi cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate

* Spălaţi–vă pe mâini înainte, între si după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic

*Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic

* Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C

* Înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun

* Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic

* După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini și spălați toate suprafeţele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun. 

shares