Vrancea | Proprietarii unui teren pe care creștea ambrozie, amendați cu 100.000 lei de Garda de Mediu

ambrozie

Proprietarii unui teren care nu au înlăturat ambrozia de pe amplasament au fost amendați ieri de Garda de Mediu Vrancea cu 100.000 lei.

„La începutul lunii august, atrăgeam atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă această plantă. Sesizarea unor vecini ai fostului „laminor”, astăzi aflat într-o stare avansată de degradare, descria existența mai multor deșeuri împrăștiate în incinta fostei întreprinderi și, în mod special, prezența ambroziei. La controlul pe amplasament, efectuat de comisarii gărzii de mediu împreună cu agenți ai poliției locale, au constatat, printre altele, prezența pe suprafețe importante a buruienii în stadiul de înflorire. S-au impus proprietarilor, măsuri ferme cu termene precise pe care aceștia și le-au asumat prin actul de control. Astăzi, când în aceiași formație, s-a vizitat amplasamentul, s-a constatat că niciuna din măsurile stabilite nu a fost realizată. Ignorarea obligațiilor legale și a măsurilor impuse de inspectorii de mediu au dus la sancționarea cu amenda maximă prevăzută de legiuitor pentru astfel de contravenții”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.

Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia(modificata si completata de Legea 129/2020) prevede că „Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.”

Ambrosia artemisiifolia – iarba parloagelor, iarba de paragina sau floarea pustei, este un soi care infloreste in august-septembrie, polenul ei fiind responsabil de aparitia problemelor alergice. Vantul propaga polenul acestei plante pe distante mari, astfel incat sporii ajung in cele mai indepartate locuri, provocand agravarea simptomelor astmului bronsic si eruptii pe piele in cazul persoanelor alergice, incepand cu luna august si mergand pana in octombrie si chiar noiembrie.