Vrancea | Pompierii implicați în salvarea celor 12 persoane surprinse de viitură, la Nereju, avansați în grad

pompieri-avansati-3-768x512

Ceremonie desfășurată astăzi la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea, cu ocazia înaintării în gradul următor, în mod excepțional, pentru șapte pompieri militari care au participat la misiunea de salvare a celor douăsprezece persoane surprinse de viitură și rămase izolate pe râul Zăbala, în zona Nereju.

„Intervenția din 18-19 iunie 2021, pentru salvarea celor 12 persoane surprinse de viitură pe râul Zăbala, la Nereju, a avut un grad înalt de dificultate, desfășurându-se în condiții extreme, respectiv: zona de munte greu accesibilă, aflată la circa 7 km de mers pe jos față de cea mai apropiată cale de acces auto, ploi abundente, vizibilitate redusă, alunecări de teren survenite în zonă pe timpul intervenției de salvare, distanța mare dintre malul râului și locația persoanelor izolate în albia acestuia, din cauza debitului mare, a aluviunilor și buștenilor, lipsa semnalului GSM, care a îngreunat asigurarea fluxului informațional-decizional, precum și imposibilitatea evacuării pe cale aeriană a persoanelor, ca urmare a condițiilor meteorologice”, se arată într-un comunicat ISU Vrancea.

Reamintim că 12 persoane (9 bărbați și 3 femei) au fost surprinse de viitură pe râul Zăbala, într-o zonă forestieră a comunei Nereju​, pe 18 iunie. Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea au încercat câteva ore să evacueze cele 12 persoane, însă nu au reușit. Salvarea acestora a fost posibilă abia a doua zi, iar operațiunea de evacuare a durat aproximativ 2 ore.