Vrancea | Culturi de vita de vie distruse de grindina din cauza lipsei unor avize

grindina

Scandal in judetul Vrancea dupa ce o furtuna insotita de grindina a distrus joi dupa amiaza, 300 de hectare de vie în zona localității Țifești. Nu s-a tras cu rachete antigrindina in lipsa avizului Autoritatii de Aviatie Civila.

„În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu reprezentanții Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea – Centrul Zonal de Coordonare Moldova, am aflat că ieri nu s-au putut efectua trageri cu rachete anti-grindină deoarece nu au fost date avizele necesare de către cei responsabili. Urmarea? 300 de hectare de viță de vie au fost compromise total, pagubele fiind imense. Ani la rând, Sistemul Anti-Grindină a funcționat și a salvat sute de hectare de la distrugere. Sistemul și-a dovedit eficiența și a fost testat înainte să fie pus în funcțiune. În acest context, solicit actorilor politici și decizionali din Vrancea să nu creeze un conflict între podgoreni și alți producători agricoli, prin susținerea faptului că sistemul anti-grindină ar produce secetă. Declarațiile hazardate nu-și au rostul și nici logica!“, a spus Cătălin Toma, presedintele CJ Vrancea.

Cei de la Sistemul National Antigrindina si Cresterea Precipitatiilor sustin ca nu au tras cu rachete in lipsa avizului de la Autoritatea de Aviatie Civila.

„În ultimele zile, zona Vrancea a fost afectată de fenomene meteorologice periculoase. Vă prezentăm impactul diferit al acestora, în funcție de modul de realizare a intervențiilor active în atmosferă. În data de 29.06.2022, din cauza apariției norilor convectivi aducători de ploaie și grindină, Unitatea Vrancea a intrat în stare de alarmă, iar în zona de protecție au fost lansate 26 de rachete antigrindină. În urma acestei acțiuni, fenomenul de grindină a fost combătut, precipitațiile au căzut la sol sub formă lichidă, iar în zona protejată a plouat. Următoarea zi, în data de 30.06.2022, au apărut iar nori purtători de grindină, Unitatea Vrancea a intrat în stare de alarmă, dar a primit interdicție de tragere de la autoritatea de aviație civilă. Din această cauză, nicio rachetă antigrindină nu a putut fi lansată. Interdicția de lansare a rachetelor antigrindină a fost valabilă în intervalul orar 16:28 – 17:08. Ca urmare a acestei situații, în zona Panciu-Țifești, cantitatea de precipitații care a ajuns la sol a fost de cca 50 l/mp, dar a fost însoțită și de grindină, fapt ce a condus la distrugerea unor culturi agricole. Vremea rea este prezentă în continuare în aproape toate zonele țării, iar Unitățile de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului sunt în alarmă și au activat deja procedurile de autorizare a lansărilor de rachete”, a anuntat Sistemul National Antigrindina si Cresterea Precipitatiilor.