Vrancea| Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” digitalizează colecția de carte veche Localia

264155445_6516181808452850_5861158760010866951_n

Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Focşani va digitaliza 286 documente – cărţi, periodice, anuare, statute, schiţe monografice ş.a. în cadrul proiectului „Memorie locală online”.

„Pentru a simplifica accesul celor interesaţi la sursele de informare aflate în biblioteca noastră, în special cele aflate în Colecţiile de carte veche, conducerea Bibliotecii Judeţene «Duiliu Zamfirescu» Vrancea a iniţiat un amplu proiect de digitizare a cărţilor vechi şi constituirea, astfel, a unei baze de date electronice uşor de consultat de cei interesaţi.”, transmite instituția.

Proiectul “Memorie locală online” a utilizat resurse tehnologice proprii – echipamente noi de scanare distribuite la toate secțiile bibliotecii. De asemenea, bibliotecarii secțiilor au fost instruiți în utilizarea corespunzătoare a tehnologiei și în scanarea de calitate a colecțiilor.

Proiectul are ca rezultate constituirea unui fond digital de carte veche locală cuprinzând un număr de 286 documente – cărţi, periodice, anuare, statute, schiţe monografice ş.a. Acestea se regăsesc pe catalogul on-line al bibliotecii accesat din site-ul bibliotecii, www.bjvrancea.ro, şi pot fi vizualizate la rubrica „Memorie locală online” de pe același site.

Pe lângă simplificarea accesului la informaţiile conţinute, proiectul urmăreşte, de asemenea, şi prezervarea acestor documente, multe dintre ele fiind rare şi cu un grad de uzură fizică ridicat.

Proiectul “Memorie locală online” s-a înscris în programul “Anul utilizatorului de bibliotecă în Vrancea” și va continua cu digitizarea unor colecții tematice de carte veche, utilizând resursele umane şi tehnologia de care dispune biblioteca.