Vrancea / Bani europeni pentru reabilitarea termica a 6 blocuri din Focsani

Bloc-reabilitat-termic

Proiectul face parte din Programul Operațional Regional 2014-2020, având ca obiectiv general creșterea numărului de locuințe cu o clasificare mai bună a consumului de energie în Municipiul Focșani prin sporirea eficienței energetice a blocurilor.

Cele 6 blocuri din Municipiul Focșani prinse în acest proiect sunt:
1. Str. Unirea Principatelor, Nr. 15, Bl. 15;
2. Bd. București, Nr. 9, Bl. A1, Sc. 1,2,3;
3. Bd. Unirii, Nr. 37, Bl. 37;
4. Bd. Unirii, Nr. 4, Bl. B3, Sc. 3;
5. Str. Revoluției, Nr. 11, Bl. C3;
6. Bd. Unirii, Nr. 46, Bl. 46, Sc. 1.

254 de apartamente vor beneficia de aceasta investiție care va contribui la diminuarea costurilor cu încălzirea, în special pentru populația cu venituri reduse.

Reabilitarea termică a blocurilor presupune următoarele lucrări principale, fără a se limita la acestea: izolarea termică a fațadelor (cu polistiren ignifugat de 15 cm, iar între etaje va fi montat un brâu de vată bazaltică), înlocuirea tâmplăriei și închiderea balcoanelor cu termopan, izolarea termică a planșeului peste ultimul nivel în cazul șarpantelor și termoizolarea acoperișului tip terasă, izolarea termică a planșeului peste subsol (pentru apartamente situate la parter), înlocuirea lifturilor, repararea acoperișurilor, refacerea finisajelor de pe casa scării, montarea/demontarea echipamentelor/instalaţiilor (ex: aer condiționat), reabilitarea instalațiilor de alimentare cu energie termică din spațiile comune și a instalațiilor de distributie a apei reci din subsol etc.

Pentru acest tip de proiecte finanţarea se asigură după cum urmează:
60% din partea Fondului European de Dezvoltare Regională şi a bugetului de stat;
15% din partea Primăriei Municipiului Focşani;
25% este contribuția Asociaţiei de proprietari.

Primăria Municipiului Focșani vine însă în sprijinul Asociațiilor de Proprietari prin suportarea de la bugetul local a unui procent de 21,5% din cei 25%, în cazul proprietarilor care au un venit pe membru de familie de până în 2.391 lei.

Totodată, municipalitatea oferă posibilitatea plații eșalonate a contribuției asociațiilor de proprietari pe o perioadă de maxim 10 ani, indiferent de procentul care revine acestora – 21,5 sau 25.

Practic, Primăria va suporta costurile integral şi va recupera sumele de la locatari ȋn perioada mai sus amintită. De altfel, acest lucru este valabil și în cazul celuilalt proiect de reabilitare termică pentru alte 9 blocuri din Focșani, pentru care s-a semnat finanțarea luna trecută.

Valoarea totală a proiectului de față este de 4,932,338.18 lei, din care contribuția Primăriei Municipiului Focșani este de 1,906,948.43 lei.