Vrancea | Apariție rară a unui râs în pădurile de la Soveja

Într-o rară apariție în sălbăticie, un exemplar de râs a fost filmat recent în pădurile din Soveja, județul Vrancea. Acesta este un moment remarcabil, având în vedere faptul că râsul, o specie protejată și destul de discretă, nu se lasă ușor observat. În România, aceste animale se regăsesc în special în regiunile montane din Carpații Orientali și Apuseni, acoperind zone greu accesibile, ceea ce face întâlnirile cu acești prădători să fie extrem de rare.
În prezent, populația de râs din România este estimată la aproximativ 1.200-1.500 de exemplare, ceea ce îl face o specie vulnerabilă și în continuare sub protecția legii. Râsul este cea mai mare pisică din Europa. Animal nocturn, trăieşte solitar şi rareori poate fi văzut de om. Are corpul zvelt și puternic, o înălțime de 60-75 cm şi o greutate de 30 kg.
Este simbolul prădătorului prin excelență si preferă pădurile de conifere, cu suprafețe mari și cât mai departe de așezările omenești. Râsul atacă fără excepţie. Felul prăzii sale depinde de zona geografică unde trăiește. La noi râsul prinde căprioare, iepuri, capre negre, cerbi, mistreți, jderi, pârși și alte rozătoare sau păsări precum cocoșul de munte şi bufnița.