Vrancea / Actiuni pentru prevenirea raspandirii pestei porcine

Sharing is caring!

Având în vedere focarele de pestă porcină africană semnalate la nivelul mai multor județe din țară, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea desfășoară activități în vederea prevenirii răspândirii virusului. Astfel, la nivelul inspectoratului a fost întocmit un plan de acțiune cu sarcini concrete în acest sens, la activități participând polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, transporturi precum și investigații criminale și investigare a criminalității economice.

Activitățile se desfășoară în colaborare cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea și efective ale Inspectoratulului de Jandarmi Județean Vrancea, presupunând controale la unități comerciale și persoane fizice care au ca obiect de activitate creșterea porcinelor, prelucrarea sau comercializarea de carne de porc sau produse din carne de porc.

De asemenea se desfășoară și acțiuni în trafic, prin echipe mixte formate din polițiști, jandarmi și reprezentanți ai DSVSA Vrancea, cu precădere pe arterele rutiere ce fac legătura cu zonele afectate. Echipele mixte efectuează controale în trafic, pentru verificarea mijloacelor auto folosite pentru transportul porcilor vii, cărnii de porc și a preparatelor obținute din carne de porc, ori care conțin carne de porc provenită de la exploatații aflate sub restricții.

Marti, la ora 13.00, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Odobești au oprit în trafic, pe raza satului Mera,  o autoutilitară condusă de un bărbat, de 34 de ani, din comuna Homocea.

În urma controlului efectuat, s-a stabilit că cel în cauză transporta 23 de suine,  pentru care nu deținea documente de proveniență ori documente sanitar – veterinare. Totodată, în urma verificărilor s-a stabilit că suinele proveneau din județul Bihor.

Pentru neregulile constatate, conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit HG 984/2005, cu amendă în cuantum de 720 lei iar specialiştii DSVSA au luat măsurile legale față de bărbatul care a achiziționat suinele, respectiv aplicarea unei sancțiuni în cuantum de 3600 lei..

Totodată, a fost solicitat sprijinul reprezentanților DSVSA Vrancea, care au dispus neutralizarea suinelor prin incinerare, conform prevederilor legale.

shares