„Votez pentru Sănătate” a ajuns la Iași
Pacientii au nevoie sa se simta ca au parte de ingrijiri la standarde europene insa pentru asta alocarea bugetara ar trebui sa fie mai mare. Coalitia Votez pentru Sanatate a organizat la Iasi o dezbatere publica la care au participat autoritati locale, regionale pentru a identifica principalele probleme din sistemul de Sanatate, cu scopul de a le oferi bolnavilor o viata mai buna.
4,5% din PIB este finantarea sanatatii din surse publice in Romania in 2024, nemodificata fata de 2023 si aproape egala cu nivelul din 2018, in timp ce media europeana a cheltuielilor pentru servicii medicale si spitale este de 9%. Mult prea multi romani mor din cauza unor boli ce ar putea fi tratate sau prevenite. Atat rata mortalitatii prin cauze tratabile, cat si cea a mortalitatii evitabile in Romania se situeaza cu mult peste media UE.
„Votez pentru Sănătate” a ajuns la Iași
Radu Gănescu, Președinte COPAC:
„Daca e sa ne uitam la nivel statistic in Romania un numar important de pacienti sunt in zona bolilor cardiovasculare, in zona complicatiilor pacientilor cu bolilor rare adica avem foarte multe patologii si fiecare dintre ele este cu o situatie speciala sau specifica sau nevoia este mare. Nu doar pacientii oncologici au nevoie de tratament, si ceilalti pacienti au nevoie la tratament. Noi trebuie sa gasim solutii clare, concrete, sa putem sa le oferim acele servicii si tratamente atunci cand au nevoie”.
Spitalul de Neurochirurgie din Iasi este un exemplu pentru intreg sistemul medical. Aici sunt folosite tehnologii de top prin care pacientii cu tumori grave sunt externati din spital complet sanatosi. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara investii.
Lucian Eva, Director Spitalul de Neurochirurgie din Iasi
„Orice leu cheltuit este bazat pe plus valoarea pe care o aduce pacientului, asta e cel mai important lucru. Sistemul de Sanatate din Romania are multe hibe, multe lucruri care pot fi imbunatatite si are nevoie de implicarea tuturor, specialistilor din sistem, dar si a societatii civile si de ce nu, a pacientilor care au un cuvant important de spus in acest lucru”.
Medicina porneste de la preventie si de la cabinetele medicilor de familie. Cu cat pacientii ajung la timp la specialist, au sansa de a se trata mai repede si asta ar insemna costuri mai mici si pentru stat.
Bogdan Cojocaru, Prefect Judetul Iasi:
„Un alt lucru ar mai trebui mentionat. Acest domeniu treuie vazut ca un ansamblu. Investitia trebuie sa devina o prioritate. Putem aduce serviciile foarte aproape de cetatean prin doua metode: investitii in zona urbana dar si in zona rurala, ina sa fel incat cetatenii care locuiesc in mediul rural sa aiba aceleasi conditii ca cei care locuiesc in mediu urban prin investitii in dispensare noi, stimularea medicilor sa accepte posturile in mediul rural si de data asta o spun ca specialist in domeniul IT, om care a lucrat pentru strategia de 5G in 2018. Este nevoie de noile tehnologii in asa fel incat aceste servicii medicale sa fie cat mai aproape de pacient 12.22
Regiunea Moldovei asteapta de ani de zile construirea Spitalului Regional de Urgente de la Iasi, loc unde vor putea fi tratati pacientii cu afectiuni grave.
Mihai Chirica, Primar Mun. Iasi:
„ Iasul cred ca este un hub de Sanatate foarte important pentru Regiunea de Nord-Est, iar Spitalul Regional de Urgenta cred ca va deveni cel mai atractiv loc din perspectiva sanatatii pentru intreaga tara.”.
Iasul este un centru universitar important pentru toti pacientii din Moldova motiv pentru care are nevoie de un plus de venituri pentru investitii.
Bogdan Balaniscu, Secretar de stat Ministerul Apelor si Mediului:
„Ce ne propunem la nivel de guvernare este sa pastram ritmul din acest punct de vedere pentru ca Iasul merita sa fie sustinut si finantat pentru ca este un pol al sanatatii in regiunea noastra”.
Speranta de viata a romanilor este a treia cea mai scazuta din UE: 75,3 ani fata de 80,7 cat este media europeana.