Vor să acorde finanțare într-un cadru legal

Consiliul-Judetean-CJ-Iasi

Consiliul Județean Iași a alocat sume importante pentru susținerea asociațiilor din domenii care au nevoie de sprijin financiar așa cum sunt cele din educație, social sau sport. În unele situații, plafonul alocat de către CJ Iași a fost atins însă, în unele domenii, bugetul a rămas nealocat, iar banii nu pot fi redistribuiți decât într-un cadru legal. Singura soluție rămâne organizarea unei noi sesiuni de concurs.

În anul 2022 prin programul anual au fost alocate sume pentru domeniile: educație – 100.000 de lei, iar pentru domeniul social suma de 250.000 de lei, unde s-a și atins plafonul maxim. Pentru domeniul educației au mai rămas peste 21.078 lei, iar la nivelul întregului proiect peste 581.000 de  lei din fonduri au rămas nealocate. Conform Legii 350/2005 „Atribuirea de contracte de finanțare nerambrsabilă se va face în limita fondurilor publice disponibile alocate programelor aprobate anual în bugetele autorităților finanțatoare”, iar sumele au fost aprobate pentru fiecare proiect în parte. Astfel, bugetele care au rămas ar putea fi alocate printr-o nouă sesiune de proiecte, pentru că legea nu permite redistribuirea bugetelor.

Eu cred că ar trebui să privim cu o mai mare atenție, domnule președinte, legalitatea proiectelor de hotărâre din ședințe pentru că la ultima am accesat cu toții la ideea oportunității suplimentării sumelor aferente acelor proiecte care nu au încăput pe lista principală de finanțare la Legea 350 dar iată că au apărut o serie de inconveniențe care ne pun în imposibilitatea de implementa astfel de hotărâre”, a spus Cristian Stanciu, consilier județean PSD.

Consilierii județeni au venit cu propunerea de a crea o listă de rezervă în momentul în care sunt demarate proiecte cu finanțare pentru a nu mai întâmpina astfel de situații.

Acea variantă cu lista de rezervă a fost agreată la nivel verbal și unanim în cadrul ședinței trecute. Ar trebui să încercăm să inițiem o modificare a regulamentului cât mai repede așa fel încât dincolo de o soluție pe care încercăm să o identificăm pentru anul acesta, la anul să putem să rezolvăm această deficiență a proiectelor care îndeplinesc punctajul dar care din cauza limitării finanțării nu mai pot fi finanțate”, a mai spus Cristian Stanciu, consilier județean PSD.

Consilierii județeni spun că Ghidul de finanțare ar trebui să prevadă și elemente care țin de calitatea proiectelor depuse de către asociații.

Anul viitor va trebui să introducem în Ghid acest instrument al listelor de rezervă care e folosit de alte Consilii Județene și le permite ca în situația în care întradevăr există proiecte care pot fi finanțate din bugetele locale în rezervă, să se poată face acest lucru”, a spus Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Până acum, 20 de proiecte depuse de asociații au fost declarate eligibile.